İstanbul Okmeydanı’nda önceki gün sabaha karşı yapılan baskınlarda gözaltına alınan 46 kişi arasında iki de küçük çocuk vardı.

SEVGİM DENİZALTI

İstanbul Okmeydanı’nda önceki gün sabaha karşı yapılan baskınlarda gözaltına alınan 46 kişi arasında iki de küçük çocuk vardı. 34 saat gözaltında tutulan D.P (14) ve B.C. (16) adlı çocuklar, terörle mücadele polisleri tarafından işkence gördü, hakaret ve küfürlere maruz kaldı.
Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Avukat Müşir Deliduman’ın verdiği bilgilere göre, D.P (14) ve B.C. (16) adlı çocuklar, Gençlik Federasyonu’nda tiyatro kursuna gelmişlerdi. Kursun geç bitmesi nedeniyle araç bulamayacaklarını düşünen çocuklar geceyi orada geçirmeye karar verdi. Ancak sabaha karşı 02.00’de polisin gaz bombalarıyla camları ve kapıları kırmasıyla uyandılar. Gençlik Federasyonu üyeleri ve çalışanlarıyla birlikte iki küçük çocuk da gözaltına alındı.
KIZ ÇOCUĞUNA SÖZLÜ TACİZ!
İddiaya göre, iki küçük çocuk gözaltına alınırken polis aracında terörle mücadele polislerinin kaba dayak işkencesine maruz kaldı. Polislerin yol boyunca çocuklara “o…çocuğu, p.ç, siz buradan çıkabileceğinizi mi zannediyorsunuz, en az 8 yıl içeridesiniz” şeklinde hakaret, küfür ve tehditler savurduğu iddia edildi. Ayrıca 14 yaşındaki D.P. adlı kız çocuğuna sözlü tacizde bulunulduğu öne sürüldü.
BAŞLARINI DUVARA ÇARPTILAR
Dayak ve hakaretler İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde de devam etti. Avukat Müşir Deliduman, BirGün’e şu bilgileri verdi:
“Saçlarından sürükleyip içeri götürdükleri çocukların başını duvara çarpmışlar. Yasaya göre çocuklar için parmak izi tespiti gerekmiyor, ancak çocukların parmak izleri yine zorla alınmış. Yine yasaya göre çocuklara kelepçe takılamaz, ancak kelepçe takılmış, kollarında izleri var. Adli Tıp Kurumu raporuyla tüm bunları belgeledik.”
NÖBETÇİ SAVCI GÖREV YERİNDE YOK!
Yasalara göre, gözaltına alınan çocukların derhal savcılığa sevk edilmesi gerektiğini söyleyen avukat Deliduman, nöbetçi savcının görev yerinde olmadığını, bu nedenle çocukların gözaltı süresinin bu denli uzadığını belirtti. Nöbetçi savcıyı telefonla aradığını belirten Deliduman, “Nöbetçi savcı, bana ‘Benim ne işim var bu saatte?’ yanıtını verdi. Daha sonra iki kez mesaj attım kendisine, birkaç kez aradım. Telefonlarıma yanıt vermedi. Ben de savcının görev yerinde bulunmadığını ilgili yerlere tespit ettirdim” dedi.
ÇOCUKLAR ÇOK KÖTÜ DURUMDAYDI
Terörle Mücadele Şubesi’nden Üsküdar Çocuk Müdürlüğü’ne götürülen çocuklar, tam 34 saat gözaltında tutuldu. Çocuklarla görüştüğünü anlatan Müşir Deliduman, şöyle devam etti:
“İkisi de çok bitkindi. D.P. ağlıyordu, çok korkmuştu. Bacağı bariz biçimde aksıyordu. Zaten Adli Tıp raporunda da sol bacağındaki dayak bulguları tespit edildi. Çocuklar başlarının çok ağrıdığını, midelerinin bulandığını söylediler. Kolları ayakları yara bere içindeydi.”
Çocukların psikolojik olarak da çok kötü durumda olduğunu belirten avukat Deliduman, “Ben onlarla konuşurken çok geç tepki veriyorlardı. Sürekli dalıyorlardı, algı bozukluğu vardı. İkisinin de ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyaçlarının olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
34 saat süren gözaltının ardından dün öğlen saatlerinde çocuk savcısına sevk edilen çocuklar, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Çocuklar ailelerine teslim edildi.

Gözaltındaki 2 kişi savcılığa sevk edildi

OKMEYDANI’nda önceki gün sabaha karşı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 46 kişiden dün itibariyle 3’ü çocuk 7 kişi serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar arasında Grup Yorum üyeleri Ali Aracı ve Caner Bozkurt da var. Gözaltında bulunan Grup Yorum üyesi Ali Papur ile ölüm orucu nedeniyle wernicke-korsakoff hastalığına yakalanan Erkan Erdem’in dün savcılığa sevk edildiği öğrenildi. ÇHD Genel Başkanı Taylan Tanay, bu iki kişinin de savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakılmasını beklediklerini belirtti. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde Papur ve Erdem hala gözaltındaydı. Öte yandan 24 saatlik zorunlu sürenin dolmasının ardından gözaltına alınanlar dün avukatlarıyla nihayet görüşebildi. Gözaltında tutulan 37 kişinin de yarın savcılığa sevk edilmeleri bekleniyor.

‘Sosyalizm mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz’

ANKARA Halk Cephesi İstanbul’daki operasyonlar sonrasında aralarında Gurup Yorum üyelerinin de bulunduğu onlarca kişinin gözaltına alınmasını protesto etti. Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen Halk Cephesi üyelerine KESK’liler ve çeşitli devrimci demokratik kurumlar da destek verdi. “Gözaltılar tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarının atıldığı eyleminde Halk Cephesi adına Semiha Eylik konuştu. Yaşananları, ‘yoksul mahallelerde haklar ve özgürlükler mücadelesi veren derneklerin polis terörü ile susturulmak istenmesi’ olarak tanımlayan Eylik, gözaltıların keyfi olduğunu söyledi. Bağımsızlık isteyen, parasız eğitim isteyen, mahallesini savunanların suçlu ilan edildiğini belirten Eylik, “Asıl suçlular, bu ülkeyi karış karış satanlar, halkımızın ekmeğini ve alın terini emperyalizme pazarlayanlardır. Halkı aç ve açık bırakanlar, hapishanelerde diri diri yakanlardır. Bu saldırılar bizi yıldıramayacaktır. Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Gözaltılar 1 saatlik oturma eylemi ile protesto edilerek eylem sonlandırıldı.