İki Ezidi göçmen Bulgaristan sınırında donarak yaşamını yitirdi

Avrupa’ya gidebilmek için riskli deniz yolculuklarında çok sayıda sığınmacı yaşamını yitirirken, bu kez göçmenler karadan sınır geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Geçtiğimiz aylarda Irak’taki IŞİD teröründen kaçarak Türkiye’ye sığınan iki Ezidi göçmen, Bulgaristan sınırında donarak ölü bulundu.

Kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınan üçüncü bir göçmen, grubun Bulgaristan'a yaya olarak geçtikten sonra Bulgar polisine yakalanarak darp edildiklerini ve daha sonra dövülerek geri gönderildiklerini söyledi.

Kimliği Hacı Halo olarak açıklanan 29 yaşındaki Iraklı Ezidi göçmen, yaşadıklarını “Türk sınırında bir çoğumuz farklı yerlere gittik. Benim yanımda olan arkadaşım Dalil Murad İlyas'ın bacağı kırıktı. Yaklaşık 5 kilometre sırtımda taşıdım. Daha sonra yardım istemek için köye gittim. Oralardan yardım bulamayınca jandarma ekiplerinden yardım istedim. Dalil Murad İlyas'ı ölmüş olarak bulduk” diye anlattı.

İlyas’ın cansız bedeni Ahieveren köyü yakınlarında donarak ölü bulunurken, bir diğer göçmen, 30 yaşındaki bir elektrik mühendisi olduğu belirtilen Mohammed Jawad Kadhim de, Uzgaç Köyü Bağlıaltı mevkiinde yine soğuktan yaşamını yitirmiş halde bulundu.

KİŞİ BAŞINA 1000 DOLAR
Üçüncü bir göçmenin de halen hastanede yoğun bakımda ve kritik durumda olduğunu anlatan Halo, Bulgraistan’a gidebilmek için insan kaçakçılarına kişi başına 1000 dolar ödediklerini söyledi.

Jandarma toplam 10 Iraklı göçmeni gözaltına alarak sınır dışı işlemleri için Edirne Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim etti. Göçmenlerin ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor.