Kırgızistan’da kolluk kuvvetleri, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i iki gün süren operasyonun sonunda gözaltına aldı. Önceki gün düzenlenen operasyonda Atambayev destekçileri 6 güvenlik görevlisini rehin almış, parlamento acil toplanmıştı.

İki gün süren operasyon sonucu gözaltına alındı: Atambayev krizi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov dün evi basılan selefi Almazbek Atambayev’i “anayasayı ihlal” etmekle suçladı. Kolluk kuvvetleri, Atambayev’in tutuklanması amacıyla evine ikinci kez operasyon başlattı. Operasyon sonrasında Atambayev gözaltına alındı. Öte yandan, Kırgızistan Parlamentosu da olağanüstü toplantıya çağrıldı. Önceki gün ülkede güvenlik güçleri, Atambayev’i yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına almak istemişti. Atambayev’in evine gelen destekçileri ve korumaları polisle çatışmış bir polis silahla öldürülmüştü. Ağır yaralanan bir asker ise hâlâ yoğun bakımda.

En az 36 kişi yaralı

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi, eve yaklaştıkları sırada Atambayev destekçilerinin kendilerine ateş açtığını, baskına katılan özel birliklerin yalnızca plastik mermi kullandığını açıkladı. Atambayev ise Youtube’da yayımladığı bir videoda bu açıklamayı reddederek polis ve askerin gerçek mermi kullandığını söyledi. Polis, Atambayev’in destekçilerini, “kadın ve çocukları canlı kalkan olarak kullanmakla” suçluyor. Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, yaralı sayısını 36 olarak açıkladı. Ancak yabancı ajanslar, iki taraftan toplam 48 kişinin hastanelere kaldırıldığı bilgisini geçiyor.

Moskova’dan eli boş döndü

Atambayev, kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarını reddediyor. Kırgızistan Parlamentosu, Atambayev’in dokunulmazlığını temmuz ayında kaldırmıştı. Fakat Atambayev o tarihten sonra 3 kez ifade vermeye çağrılmasına rağmen buna yanaşmadı. Ülkeyi 2011-2017 yılları arasında yöneten Atambayev’in ardından bu görevi Sooronbay Ceenbekov üstlenmişti. O dönem yakın olan bu iki liderin son iki yılda arasının açıldığı bildiriliyor. Atambayev geçen ay Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmüş, fakat bu görüşmenin ardından Putin Ceenbekov’a desteğini açıklayarak “ülkenin mevcut başkan etrafında birleşmesi” çağrısı yapmıştı.