Komşularıyla normalleşme sürecindeki Suriye’nin Devlet Başkanı Esad, 12 yıl aradan sonra Arap Zirvesi’ne katıldı. Çin’in de gündemde olduğu Japonya’daki G7 Zirvesi’nde ise Rusya’ya yeni yaptırım kararları alındı.

İki kıtada üç zirve
Suriye Devlet Başkanı Esad 12 yıl aradan sonra Arap Zirvesi’ne katıldı. (Fotoğraf: İHA)

Dış Haberler

Bölge ülkeleriyle tekrar normalleşme sürecine hız veren Suriye’deki iç savaşın başlamasının ardından Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 12 yıl aradan sonra ilk kez katılımıyla 32. Arap Birliği Zirvesi başladı. Zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. Japonya’nın Hiroshima kentinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nin ilk gününden ise Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararı çıktı.

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen Arap Birliği Liderler Zirvesi öncesi Esad, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından “kucaklanarak” karşılandı. Esad’ın zirveye katılımı Suriye’ye uygulanan izolasyonun sona erdiği yorumlarını güçlendirdi.

ESAD, SAİD İLE GÖRÜŞTÜ

Liderlerin toplantısı öncesi Esad, Tunus Devlet Başkanı Kays Said ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Suriye Devlet Başkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada “Görüşmede Cumhurbaşkanı Esad, Suriye ile Tunus arasındaki normal ve tarihi ilişkilerin yeniden tesis edilmesini memnuniyetle karşılayarak, bu ilişkilerin sadece siyasi ve ekonomik düzeylerde değil, kültürel, entelektüel ve halk düzeyinde de güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti” denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de zirveye katılmak üzere Fransa hükümetine ait bir uçakla Cidde’ye iniş yaptı. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Zelenski, Suudi Arabistan’a gerçekleştireceği ilk ziyarette Ukrayna ile Arap dünyası arasındaki işbirliğini bir üst düzeye taşımak istediğini vurguladı.

ZELENSKİ DE CİDDE’DE

Zirveye katılan Zelenski, burada yaptığı konuşmada Ukrayna’nın, halkının ve Ukrayna’da yaşayan Müslümanların korunması çağrısında bulundu. "Savaşmayı Ukraynalılar seçmedi. Biz başka bir ülkeye saldırmadık. Teslim olmayacağız ve hiçbir yabancı işgalciye boyun eğmeyeceğiz. Topraklarımızı geri almak için savaşmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullanan Zelenski, Suudi Arabistan’a Rusya ile Ukrayna arasındaki esir değişimindeki rolünden dolayı teşekkür etti. Zelenski, Arap turistlerin, Rus işgalinden arınmış bir halde ülkesini yeniden ziyaret etmesini umduğunu dile getirdi.

YENİ YAPTIRIMLAR YOLDA

Japonya’nın Hiroshima kentinde 19-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi dün başladı. Zirvenin ilk gününde Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı. Yapılan açıklamada, "G7 olarak Rusya’yı savaş makinesini destekleyen teknoloji, endüstriyel teşhizat ve hizmetlerden mahrum bırakacağız" denildi. Yeni yaptırımlarla "savaş alanında Rusya için hayati önem taşıyan" teçhizatın ihracı sınırlandırılacak, Rusya’ya savaşta yardım etmekle suçlanan gruplar doğrudan hedef alınacak. G7 liderleri Ukrayna’ya ise mali, insani, askeri ve diplomatik destek sözü verdi. Liderler ayrıca Rusya’dan, Ukrayna’nın uluslararası toplumca tanınan tüm topkraklarından "derhal, tamamen ve koşulsuz" geri çekilmesini istedi. G7 Zirvesi’nde Ukrayna Savaşı dışında diğer gündem maddeleri bölgedeki gücünü artıran Çin ile mücadele politikaları ile iklim değişikliği, küresel ekonominin durumu, enflasyon ve gıda güvenliği olacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Arap Birliği Zirvesi’nden sonra pazar günü Hiroshima’ya geçerek G7’ye katılması bekleniyor. 

***

G7’DEN ÇIKACAK KARARA GÖRE ANLAŞMA BİTER

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, G7 ülkelerinin “Rusya’ya ihracatı yasaklama” fikrine ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Medvedev, “G7 aptallarının ülkemize ihracatın tamamen yasaklanması fikri, G7’nin en hassas olduğu kategorilerde ülkemizden ithalatın da yasaklanması anlamına gelmektedir. Bu durumda tahıl anlaşması ve ihtiyaç duydukları diğer pek çok şey onlar için sona erecektir. Görünüşe göre hiç beyinleri kalmamış” dedi. Japon medyası, G7 ülkelerinin Rusya’ya ihracatın yasaklanması konusunda fikir alışverişinde bulunduğunu duyurmuştu.

G7 liderleri atom bombası sebebiyle ölenler anısına yapılan anıtı ziyaret etti. (Fotoğraf: DHA)

***

6 ORTA ASYA ÜLKESİNDEN İŞBİRLİĞİ KARARI

Çin ile 5 Orta Asya cumhuriyeti Kazakistan, Kırgızistan Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ı bir araya getiren iki günlük Çin-Orta Asya Zirvesi sona erdi. Japonya’da düzenlenen G7 Zirvesi’ne karşılık olarak gerçekleştirildiği yorumları yapılan zirvenin kapanış bildirgesinde altı ülkenin ekonomi, ticaret, yatırımlar, sanayi ile tarım ve enerji konularında işbirliğini geliştirmeye karar verdikleri açıklandı.

6 Orta Asya lideri, Çin’in Şian şehrinde bir araya geldi. (Fotoğraf: İHA)