Kadınların çalışmasına, kızların okumasına izin vermeyen gerici Taliban rejiminin yetkilileri kendi çocuklarını eğitim için yurtdışına gönderiyor. Katar’ın yanı sıra Güneybatı Asya ülkeleri tercih edilen ülkelerin ilk sırasında.

İki yüzlü Taliban

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afganistan'da iktidarı kontrol eden köktendinci Taliban yönetiminde kız çocukları okula gidemezken örgüt üyeleri kendi çocuklarını eğitim için yurt dışına gönderdiği ifade edildi. İngiliz Daily Mail'de yer alan habere göre üst düzey Taliban yetkilileri, kız çocuklarını lise ve üniversite eğitimi almak için Katar başta olmak üzere Güneybatı Asya ülkelerine eğitim almaya gönderiyor.

Çoğu "seçkin" üyelerin kızların yanında erkek çocuklarını da eğitim almak için ülke dışına gönderirken ağırlıklı olarak tercih edilen yer ise Katar'ın başkenti Doha.


Afganistan Analist Ağı tarafından hazırlanan bir rapora göre de Katar merkezli birçok Taliban lideri, oğullarını ve kızlarını okula göndermeyi seçti ve Doha'daki çoğunluğu kızlarını okula kaydettirdi.

ÜLKEDE OKULLAR YASAK

Afganistan milyonlarca kız çocuğu şu an okula gidemezken Taliban rejimi sadece erkek çocuklarının liseye gitmesine izin verdi. İlkokullar ise tüm çocuklar için yeni yeni açılmaya başlandı.

Daily Mail'e konuşan bir Taliban üyesi, iki kızının Katar’da devlet okulunda okuduğunu söyledi. İsmi verilmeyen Taliban üyesi "Üç yıl eğitimi çok umursamadan yaşadık ancak yaşadığımız mahalle herkes okula gittiği için çocuklarımız da istedi. Dördüncü yılda, üç oğlumu ve iki kızımı okula gönderdim" dedi.

Katar merkezli başka bir Taliban yetkilisi de AAN'a şunları söyledi: "Burada (Katar'da) yaşayan Taliban üyeleri ve aileleri, modern eğitim için güçlü taleplere sahipler ve hiç kimse, her yaştan erkek veya kız için buna karşı çıkmıyor."

Daha önce Quetta'daki Liderlik Şûrası üyesi olan mevcut bir Taliban bakanının kızı, Katar üniversitesinde tıp okuduğunu söyledi. Başka Taliban üyelerinin de çocuklarını Katar'da Pakistanlıların yönettiği özel okullara gönderdiği belirtildi. Geçici Taliban hükümetinden bir bakanın kızının şu an Katar Üniversitesi’nde tıp okuduğunu söyledi.

Afganistan Kültür Bakan Yardımcısı ve Taliban sözcüsü, uzun zamandır eğitimleri durdurulan kadınların ve kız çocuklarının 21 Mart'tan itibaren okula dönmesine izin verileceğini açıklamıştı.

Ancak Taliban, ülke genelinde kalan okullar mart ayında yeniden açıldığında tüm kadın ve kız çocuklarının her düzeydeki okullara erişebileceğini taahhüt etti. ABD emperyalizminin geri çekilmesi sonrası 15 Ağustos 2021 itibarıyla ülkenin kontrolünü ele geçiren köktendinci Taliban, işbaşına gelir gelmez kadınların sokağa çıkmasını, kızların okula gitmesini yasaklamıştı.

MEŞRULUK PEŞİNDELER

Uluslararası toplum, Afganistan'ın yurtdışındaki varlıklarını dondurmuştu. Pek çok ülke 1996-2001 yönetimi sırasındaki vahşet nedeniyle Taliban ile çalışmak istemiyor. Geçen ay, üst düzey bir Taliban heyeti Norveç'in başkenti Oslo'da AB ülkelerinin yetkilileriyle bir araya gelmişti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, Taliban heyetinin Norveç, ABD, Fransa ve İngiltere'den temsilcilerle yapılan görüşmenin, Taliban’ın tanınması anlamına gelmediğini vurgulamıştı.