Limak, Pembelik HES’te acele kamulaştırmaların Danıştayca durdurulmasına rağmen çalışmayı sürdürüyor. Peri Suyu Koruma Platformu “İkinci bir Alkumru’dan endişeliyiz” diyor

İkinci Alkumru endişesi

SEÇİL TÜRKKAN

Dersim, Bingöl ve Elazığ sınırlarındaki Peri Çayı üzerinde inşa edilen Pembelik HES'te (Hidroelektrik Santral) Danıştay'ın acele kamulaştırma kararlarını ayrı ayrı iki kez durdurmuş olmasına rağmen santral hazırlığı hızla devam ediyor. Ağustos ayında şirketin muhtarlığa 'köyleri boşaltın' uyarısı göndermesinin ardından, Bakanlar Kurulu da geçtiğimiz hafta 13 köy hakkında yeni 'acele kamulaştırma' kararı aldı. HES'le ilgili olarak 2011 ve 2012'deki acele kamulaştırma izinleri Danıştay 6. Dairesi ayrı ayrı olmak üzere 2 kez durdurulmuştu.

'KÖYLERİ BOŞALTIN' UYARISI
Pembelik HES ve Barajı inşaatı Limak ve Bilgin Holding'in kurduğu Daranhes Elektrik Üretim A.Ş. ortaklığıyla kuruluyor. Daranhes A.Ş. en son haziranda alınan yargı kararlarına rağmen ağustos ayında Dersim Aşağıdoluca muhtarına 12 köy için 'barajda su tutulmaya başlanacağı' gerekçesiyle boşaltma talimatı gönderdi. Avukat Mehmet Horuş acele kamulaştırma kararlarının geriye doğru işlemeyeceği gerekçesiyle durdurulması gerektiğini, gerekirse Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıklamıştı.

'DOĞAYA SAYGIYA ÇAĞIRIYORUZ'
Peri Suyu Koruma Platformu yaptığı basın açıklamasında Holding'in verilen yargı kararlarını dinlemesi gerektiğini hatırlattı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Peri Suyu'nda Danıştay'ın iki kere Acele Kamulaştırmanın Yürütmesini Durdurmasına rağmen, hukuk tanımadan, kaçak olarak çalışmaya devam ederek suç işliyorsunuz. Sizi bir kez daha uyararak hukuka ve doğaya saygılı olmaya çağrıyoruz.”

13 ACELE KAMULAŞTIRMA DAHA
Bakanlar Kurulu ise Danıştay'ın verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararlarına rağmen yeni acele kamulaştırma kararları almaya devam ediyor. Resmi Gazete'de Pembelik HES için 11 Eylül tarihinde yayımlanan kararlara göre Bingöl'de 5, Dersim'de 4 ve Elazığ'da 4 olmak üzere bu kez 13 köy acele kamulaştırılacak.

İMAR PLANI YOK
Yapılması planlanan Pembelik HES'in imar planı olmadığı ise Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım tarafından açıklanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planı olmayan HES'ler ile ilgili olarak İl Özel İdare'ye 'mühürlenmeli' diye görüş belirtmişti. İl Özel İdaresi'ne 2012'den bu yana Avukat Yıldırım tarafından dilekçe veriliyor, fakat beklenen mühürleme işlemi gerçekleşmedi. Bilgin Holding'e ait Tatar HES de hakkında mühürleme kararı bulunan barajlar arasında. Diğer barajlar ise yine Limak'ın inşa ettiği Uzunçayır ve Seyrantepe.

'YENİ KATLİAMLAR YAŞANABİLİR'
Limak Holding geçtiğimiz günlerde Siirt Botan Nehrindeki suların 'henüz bilinmeyen bir sebeple' aniden yükselmesi sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiği Alkumru Barajı'nın sahibi. Konuyla ilgili olarak geçen hafta holdingin İstanbul'daki binası önünde açıklama yapan Peri Suyu Koruma Platformu “6 vatandaşımızın katledilmesine sebep olan Limak Şirketi'nin Peri Suyu'nda yeni katliamlar yapmalarının endişesi içerisindeyiz” dedi ve şirketi Danıştay'ın verdiği yargı kurallarını uygulaması konusunda uyardı.

***

Bilirkişi heyeti inceleme yaptı
Siirt Botan Nehri üzerindeki Alkumru Barajındaki suların geçtiğimiz günlerde aniden yükselmesi sonucu o sırada piknik yapan 6 kişi hayatını kaybetmiş 10 kişi yaralanmıştı. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz hafta bilirkişi incelemesi yapıldı, raporun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Aynı barajda 2011 yılında 3 kişi ‘suların aniden yükselmesi’ sebebiyle hayatını kaybetmişti. Açılan davanın bilirkişi raporuna göre Limak Holding’in alması gereken önlemlerin hiçbirini almadığı ve yüzde yüz kusurlu olduğu ortaya çıkmıştı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız ve İşletme Müdürü Kasım Eren 5 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor, dosya şu an Yargıtay’da.