İkinci tur için fırsat eşitliği uyarısı
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Türkiye'deki seçimleri takip eden AGİT ve AB Konseyi gözlemcilerinin koordinatörü Michael Link, ikinci tur öncesinde Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'na medyada eşit oranda yer verilmesini talep etti.

Türkiye'de yapılan seçimleri takip eden Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) ile Avrupa Birliği (AB) Konseyi gözlemcilerinin koordinatörü Michael Link seçimlerin ardından açıklama gerçekleştirdi. Link, 4 Mayıs'ta gerçekleştirilen milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parti ve adayların medyada eşit ölçütlerde yer almamasını eleştirdi.

İkinci tur seçimleri de yakından takip edeceklerini açıklayan Michael Link, 28 Mayıs'ta Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarışacağı ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar arasında fırsat eşitliğinin sağlanması çağrısında bulundu. Link, Almanya'da yayınlanan Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, AKP iktidarının ilk tur öncesinde medyada çok daha fazla görünür olduğunu ve bu "hatanın" tekrarlanmaması gerektiğini dile getirdi. Seçimin ilk turunda bazı usulsüzlükler yaşandığını, ancak bunların seçim gününden çok seçim kampanyası esnasında görüldüğünü ifade eden Michael Link, "Bu seçim Erdoğan'ın medyada çok baskın bir üstünlükle yer almasıyla karakterize oldu. Muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise basında görünmekte büyük problemler yaşadı. Göründüğü zaman da çoğunlukla bu olumsuz haberlerle oldu" dedi.

AB’DEN ŞEFFAFLIK UYARISI

İkinci tur öncesi AB tarafından da bir uyarı geldi. AB, 14 Mayıs seçimleriyle ilgili AGİT seçim gözlemcilerinin bulgularına atıfla seçimde görev alan yetkilileri eksiklikleri gidermeye çağırdı. Açıklamada fırsat eşitliğine ve şeffaflığa vurgu yapıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu üyesi Olivér Várhelyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "AB, tarafların adil ve eşit koşullara sahip olduğu şeffaf, kapsayıcı ve güvenilir seçimlere son derece büyük önem atfetmektedir" ifadesine yer verildi.