İkizdere’yi vermeyeceğiz!

Haber Merkezi

Rize İkizdere’de yaşanan doğa talanının sonlanması ayrıca Cimil Yaylası’nda yapılacak maden arama çalışmasına ‘dur’ demek için İstanbul'dan yola çıkan İkizdere Çevre Derneği üyeleri İkizdere’ye ulaştı. Yaşam savunucuları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle İkizdere'den Cimil'e düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Evrensel’in haberine göre, yaşam savunucuları Cengiz İnşaat’ın taşocağı yapım çalışmalarını sürdürdüğü Eskincedere Vadisi’nde yaşanan doğa katliamını protesto etmek amacıyla şantiye önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Jandarma, yaşam alanı savunucularını kamyonların geçiş güzergahını kapattıkları gerekçesiyle engellendi. Jandarma komutanı açıklama yapmak isteyenlere "Ben bilmiyor muyum buraya bin tane adam getirmeyi, daha önce bunları da yaşadık. Yine getiririm biliyorsunuz. Buraya bin tane adam koyarım affedersiniz kımıldayamazsınız" diyerek tehdit etti.

‘CENGİZ DEFOL’ SLOGANLARI

Yöredeki direnişin sembol isimlerinden Ayşe Baş, jandarmanın engellemesine tepki göstererek, "Bir konuşma yapalım. Bizim de sesimizi duyulsun. Gelin benim evimi görün, su nasıl akıyor. Bizi mahvettiler, başka kimseyi mahvetmesinler" dedi. Bütün engellemelere rağmen şantiye önünde "Cengiz defol İkizdere bizimdir", "Ormanlar, nehirler sermaye değiller" sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından İkizdere yeni pazar yerine geçildi. Burada da yapılan basın açıklamasını İkizdere Çevre Derneği İkinci Başkanı Halit Yılmaz okudu. İkizdere'de doğa katliamının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "HES yapım aşamalarında halkımıza yalan söyleyerek ‘derelerin kurutulmayacağı, gerekli can suyunun verileceği’ taahhüt edilmesine rağmen bugün derelerin durumunu hepiniz görüyorsunuz. Ardından taş ocakları ile doğamız, ormanlarımız talan edilirken aynı yalanlar devreye sokuldu. Bu taş ocakları artık İkizdere’nin her yerinden görünen kara bir leke olarak görmeyen gözler, duymayan kulaklar için de artık her yerden görünen yıkım alanı oldu."

Son olarak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafında 2015 yılında Cimil'de maden arama ruhsatı verilmesine işaret eden Yılmaz, "Anlıyoruz ki doğa katliamları önünde hiçbir engel görmeyerek yeni talanların önü açılmaya çalışılıyor. İkizdere’nin yerüstü zenginlikleri bütün canlılara yaşamı alanı olurken yapılan ve yapılmak istenen doğa katliamları ile bütün bu zenginlikler yok edilmeye çalışılıyor.