Göğüs hastalıkları uzmanı hekimlerin oluşturduğu Türk Toraks Derneği, bu yılki kongrelerinde ‘Çevre ve İklim Sorunları Savunuculuk Ödülünü’ İkizköy Çevre Komitesi ve Validebağ mücadelesine verdi.

İkizköy Çevre Komitesi’ne ‘Çevre ve İklim Sorunları Savunuculuk Ödülü’

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Göğüs hastalıkları uzmanı hekimlerin oluşturduğu Türk Toraks Derneği, bu yılki kongrelerinde, ‘Çevre ve İklim Sorunları Savunuculuk Ödülü’nü, Validebağ mücadelesi ile birlikte Akbelen Ormanı için direnen İkizköy Çevre Komitesi ile Validebağ mücadelesine verdi. Antalya’daki ödül töreninde İkizköy Çevre Komitesi adına ödülü İkizköylülerden Nejla Işık ve Celal Çoban aldı.

Ödülle ilgili yazılı bir açıklama yapan Nejla Işık ve Celal Çoban, şunları söyledi: “Ödediğimiz bunca ağır bedellerden sonra, kömür madeni canavarının yutmak istediği Ormanı’na tüm gücümüzle sarıldık. Termik santrallerin sıradaki hedefi olan Akbelen Ormanı, bizimle birlikte birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Köyümüzü de içindeki canlılar gibi kanatları altına alan Akbelen Ormanı, kömür canavarıyla aramıza siper olan son doğal yaşam alanlarından biri. Topraklarımızı ve ağaçlarımızı, yaşam düşmanı kömür canavarı için isteyen termik santrale karşı durduğumuz günden beri, susuzluk gibi birçok sorunla cezalandırıldık. Birkaç gün önce yine bunlardan birine maruz kaldık.”

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mücadelemizin başından beri yanımızda olan Deniz Gümüşel adlı aktivist arkadaşımız, anayasal hakkı olan ifade özgürlüğü çerçevesinde kömür şirketiyle ilgili protesto yaparken haksız yere gözaltına alındı. Bizi bunlarla korkutabileceklerini, yıldırabileceklerini sanıyorlar. İkizköylüler olarak haklı davamızda gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz, yaşamı para için yok etmeye ant içmiş şirketlerin önünde durmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu müdahaleler, bizleri yıldırmaktan çok mücadelemize daha sıkı sarılmamızı sağlıyor. Bu ödülü, direnişimize dört kolla sarılmış tüm İkizköylü dostlarım adına alıyoruz. İkizköy ve Akbelen Ormanı mücadelemizde bizi yürekten destekleyen, doğayı ve yaşamı korumak için çaba gösteren herkese bu ödülü adıyoruz.”

Muğla Milas’ta İkizköy’ün yakınında bulunan Akbelen Ormanı’nda bulunan ağaçların Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için kesilmesine karşı bölge hakının direnişi sürdürüyor.

Törende söz alan Validebağ direnişçilerinden Figen Küçüksezer ve Remzi Çelik ödülü Validebağ Direnişine katkı veren tüm inisiyatiflerin, kişilerin, kadınların ve çocukların adına aldıklarını, Validebağ Korusu'nun bir kent akciğeri olduğunu vurguladılar. Koru'nun yıllarca çeşitli adlar altında neoliberal politikaların hedefinde olduğu, şimdi de rehabilitasyon projesi adı altında yeni bir rant projesi ile karşı karşıya kalındığını, Validebağ Korusu'nun gelecek kuşaklara bu hali ile kalması için mücadeleye devam edeceklerini belirttiler.

Validebağ Savunması standının açık olduğu iki gün boyunca imza masasını ziyaret eden kongre katılımcıları ile sivil toplumun çevre hareketindeki sorumluluğu, küresel iklim krizinin, sağlıksız kentlerin, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, Heybeliada, Süreyyapaşa ve Validebağ gibi sanatoryumların ülkenin pandemi mücadelesi tarihinde birer dönemeç olduğu üzerine söyleşerek tanışıklıkları geliştirme fırsatı yaratıldı.

18 Kasım Perşembe günü "Covid-19 Salgını ile Yaşadığımız Mekanları Yeniden Tasarlamak" başlığı ile gerçekleşen oturumda, "Kent ve Sağlık" başlığını Kayıhan Pala, "Post-Covid Dönemde Mekanları Yeniden Düşünmek" başlığını Haluk Çalışır, "Yaşanılası Kentler" başlığını Alpaslan Türkkan'ın ele aldığı sunumlarının ardından Validebağ Savunması'ndan Remzi Çelik'e söz verildi. Çelik, Validebağ'daki mücadelenin yerelden beslenmesi sayesinde direnişin bunca yıldır sürdüğünü, bundan sonra da yerelin paydaşı olduğu Ekosistem Tabanlı Yönetim Planıyla Koru'yu koruma mücadelesinde yeni bir aşamaya geçildiğini vurguladı.