Milas'ta GES projeleri için düzenlenen halk toplantısında gerilim yaşandı. Yetkililer ise tutanağa ‘bölge halkının bilgi almak istemediği’ ibaresini yazdı. İkizköylü yaşam savunucuları ise toplantının hukuksuz olduğunu söyledi.

İkizköylülerden toplantıya itiraz
Fotoğraf: ANKA

Haber Merkezi

Muğla’nın Milas ilçesinde Yeniköy-Kemerköy termik santrallarına kaynak için planlanan güneş enerjisi santralına (GES)'ne ilişkin ‘Halkın Katılımı Toplantısı’nda gerilim yaşandı. Pınar Mahallesi’ndeki köy kahvesinde iki ayrı toplantı yapılmak istendi.

Toplantıya yalnızca Pınar ve Dereköy mahalleleri davet edilirken, bu projeden etkilenecek olan İkizköylüler ve diğer çevre köyler davet edilmedi. Ancak İkizköylü yaşam savunucuları toplantıya katılarak, hukuksuz olduğunu belirttikleri toplantının yapılamayacağını dile getirdi.

‘YILLARDIR BURADA ZEHİRLENEN BİZİZ’

ANKA'nın haberine göre İkizköylü Akbelen Ormanı savunucusu Esra Işık, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasını incelediklerini belirterek, şöyle konuştu" Toplantıda amaç, projenin olumlu ve olumsuz yönlerini halka anlatmak. Fakat bunun ÇED raporunda sunulacağı söyleniyor. Bugün bize ne anlatılacak çok merak ediyoruz. Bu toplantının yapılması hukuksuzdur, gayrimeşrudur.

"Önce santral ve madene ÇED yapılsın ondan sonra güneş enerjisi için başvuru dosyasını anlatırlar. Ama önce yıllardır bizi zehirleyen kömür madeni için ÇED yapılsın. Mağdur olan biziz" diyen Işık, ardından “Önce santral ve madene ÇED yapın" yazılı döviz açtı. Katılımcılar ile toplantıyı düzenleyen yetkililer arasında gergin anlar yaşandı. Bazı yurttaşlar toplantının usule uygun yapılmadığını belirterek alanı terk etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ise hazırladığı tutanakta, "Toplantının gerçekleştiği ancak bölge halkının bilgi almak istemediği" ifadesine yer verdi.

***

BEŞ MADDELİK DİLEKÇE SUNDULAR

Yaşam savunucuları konuya ilişkin hazırladıkları dilekçede şu ifadelere yer verdi: "ÇED Başvuru Dosyası, ÇED mevzuatına aykırı ve gayrimeşrudur. GES ekonomik ömrünü tamamladığında madencilikle bozulan alanların rehabilite edilerek terk edileceği belirtilmekte. İlgili yönetmelikte, ÇED başvuru dosyasında doğaya kazandırmanın, rehabilitasyonunun nasıl yapılacağının ayrıntılı anlatılması gerekmekte. GES’in kurulacağı maden alanları özelleştirilme ihalesiyle maden alanı olarak devredilmiştir. Üzerinde GES kurulması ihale şartlarına aykırı ve ihaleye fesat karıştırma suçudur. Suça dayalı ÇED sürecinin yürütülmesi ve bu süreçte Halkın Katılımı Toplantısı yapılması mümkün değildir. Projenin çevreye etkilerinin ÇED raporunda yer alacağı belirtilmekte. Amacına aykırı toplantı yapılamaz. Sadece GES hakkında ÇED süreci yürütülmekte. Entegre tesis olan Kemerköy Termik Santrali, ÇED süreci dışında tutulamaz. Bu şekilde toplantı yapılması mümkün değil. Toplantının yapılamayacağına ilişkin görüşümüzü paylaşıyoruz. İkinci toplantının tutanağında ise ‘proje hakkında gerekli soru, görüş ve önerilerin, alındığı, toplantının yapıldığı’ ifade edildi."