İklim krizi: 1 milyar çocuk risk altında

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), iklim krizinin doğrudan çocuklara olan etkisini inceleyen ilk raporunu yayımladı. Rapora göre, dünyada 1 milyara yakın çocuk iklim krizine bağlı afetlerin ve salgın hastalıkların tehdidi altında. Rapora göre, dünyada yaşayan her bir çocuk sel ve kuraklık gibi iklim krizine bağlı olaylardan en az birine maruz kalacak. Küresel çocuk nüfusunun yarıya yakını da, iklim krizinden en çok etkilenecek olan "çok yüksek riskli" ülkelerde yaşıyor. Çocukların en büyük risk altında olduğu ülkeler sıralamasında Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Nijerya, Gine-Bissau gibi Afrika ülkeleri başı çekti. Riskin en az olduğu ülkeler ise İzlanda, Lüksemburg ve Yeni Zelanda. "Orta-yüksek risk" ülkeler arasında yer alan Türkiye, dünya sıralamasında 163 ülke arasında 97. sırada.

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

• 1 milyar çocuk, yaşamları boyunca seller ve salgın hastalıklar gibi iklim değişikliğine bağlı sonuçlara maruz kalacak.

• 1,2 milyar çocuk şiddetli yoksulluğun olduğu ve sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olduğu ülkelerde bu etkileri daha şiddetli yaşayacak.

• 240 milyon çocuk kıyı bölgelerde yaşanan sellere, 330 milyon çocuk da nehir taşkınlarına maruz kalacak.

• 600 milyon çocuk sıtma gibi vektörle taşınan salgın hastalıklara yakalanma riski altında.

• 1 milyar çocuk giderek artan hava kirliliği seviyesinden etkileniyor.

• 820 milyon çocuk sıcaklık dalgalarından etkilenecek.

• Su kıtlığından etkilenecek çocukların sayısı 920 milyon.

TABLO ÇOK KORKUNÇ

UNICEF yetkilisi Henrietta Fore, “İlk kez çocukların iklim değişikliğine karşı nasıl savunmasız olduğuna dair bir resme sahibiz. Bu tablo neredeyse hayal edilemez derecede korkunç” dedi. Fore, iklim krizine karşı eyleme geçilme konusunda hâlâ geç olmadığına dikkat çekti. Dış Haberler Servisi