İklim krizi en çok yoksul ülkelerde hissediliyor
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Science Advances dergisindeki araştırmaya göre, iklim kriziyle yoğunlaşan ısı dalgaları son 30 yılda küresel ekonomiye trilyonlarca dolara mal oldu ve en yüksek bedeli yoksul ülkeler ödüyor.

Çalışmanın yürütücülerinden Dartmouth Koleji Profesörü Justin Mankin, AFP’ye verdiği demeçte de buna dikkat çekti: “İklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı ısının maliyeti, küresel ısınmadan en az sorumlu olan ülkeler ve bölgeler tarafından orantısız bir şekilde karşılandı, ve bu delice bir trajedi.”

Çalışma, aşırı sıcaklıkların küresel ekonomiye 1992 ile 2013 yılları arasında yaklaşık 16 trilyon dolara mal olduğunu hesapladı. En zengin ülkeler, sıcak hava dalgalarıyla uğraşırken kişi başına düşen yıllık gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYH) yaklaşık yüzde 1,5’ini kaybederken, daha fakir ülkeler kişi başına düşen yıllık GSYH’lerinin yaklaşık yüzde 6,7’sini kaybetti.

Bu eşitsizliğin nedeni basit. Yoksul ülkeler genellikle sıcaklıkların daha fazla olduğu tropik bölgelere daha yakın. Bu bölgeler ısı dalgalanmaları sırasında daha fazla ısınıyor.

Çalışma, iklim krizine karşı savunmasız ancak iklim değişikliğinden en az sorumlu olan ülkeler için tazminat sorununun kilit konulardan biri olması beklenen Mısır’daki 27’nci Birleşmiş Milletler iklim zirvesinin başlamasından sadece bir hafta önce yayımlandı.