TBMM’de Küresel İklim Değişikliğiyle Mücadele Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Eroğlu, birçok bölgede ekosistemin zarar görmesine yol açan HES’leri övdü. Eroğlu, “HES’ler çevrecidir. Türkiye’nin sigortası” dedi.

İklim krizi HES’le çözülecekmiş!

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu, yenilenebilir enerji kaynakları gündemiyle bir araya geldi.

TBMM Araştırma Komisyonu’nda, Türkiye Barolar Birliği, MÜSİAD ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ndan temsilciler, milletvekillerine yenilenebilir enerji ve doğal hayatın korunmasına yönelik sunumlar yaptı. Özellikle orman alanlarının korunması gerektiğini kaydetti.

Uzmanların, doğal hayatın ve ormanların korunmasının iklim kriziyle mücadelede büyük öneme sahip olduğunu ifade etmesinin ardından araya giren komisyonun AKP’li Başkanı, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tepki çeken bir çıkış yaptı. Binlerce ağacın yok olmasına, yüzey suyunun doğal akışının kesilmesine, suların kurumasına, nehir ve derelerinin akış yollarının değiştirilmesine, ve etrafındaki canlı türlerinden yok olmasına neden olan HES’lere övgüler düzen Eroğlu, “HES’ler suyun gücünden faydalanarak enerji üreten tesislerdir, son derece çevrecidir. Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede son derecede faydalıdır. Hatta HES’ler biriktirmeli olursa, barajlı olursa enerjiye biriktirerek pik saatlerde kullanma imkanı sağlayan bir şeydir. HES’ler, Türkiye'de elektriğin sigortasıdır” dedi.

HER YERE HES YAPILIR MI?

CHP’nin Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise doğa katliamına neden olan enerji politikalarına tepki gösterdi. Sarıbal, “Son beş yılda Meclis'te çıkan bütün yasalar hemen hemen ormanın, suyun, dağların, nehirlerin aleyhine. HES’ler de RES’ler de” dedi.