Büyük Menderes İnisiyatifi, açıklama yaparak iklim krizine karşı mücadele çağrısı yaptı. Açıklamada, kapitalist ekonominin gezegeni yok oluş sınırına getirdiği belirtildi.

İklim krizine karşı mücadele çağrısı

BİRGÜN EGE

Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Candoğan Meydanı'nda küresel iklim kriziyle ilgili açıklama yaptı. Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, tüketimden beslenen kapitalist ekonomi politikasının gezegeni yok oluş sınırına getirdiğini ve iklim krizinin yaşandığını söyledi.

Çallıca, "Olağan değil yaşadıklarımız. Kriz üstüne kriz yaşıyoruz. Doğal felaketler; siyasi ve ekonomik eşitsizliklerden beslendiği gibi toplumsal ve politik sorunlara neden oluyor. Adaletsizlik derinleşiyor çünkü siyasi elitler, sermayenin kâr odaklı tasarruflarının önünü açmak dışında işleve sahip değiller. İklim krizinin sorumluları işte bunlar! Çünkü biz yıllardır HES’ler, JES’ler, GES’ler, RES’ler ve BES’lerle tarım alanlarını, ormanları, dereleri, nehirleri tarumar eden şimdi de 'yenilenebilir enerji' ile rıza imalatı yapmaya çalışan bir yönetim altında yaşıyoruz" dedi.

Türkiye'nin her yerinin tarumar edildiğini belirten Çallıca, "Hastalıklar yüzünden yaşamını kaybediyor. Dünya nüfusunun yüzde 91'i kirlilik limitinin üzerindeki ortamlarda yaşamlarını sürdürüyor. Nerede olursak olalım iklim adaleti için mücadele etme zamanı. Çünkü iklim krizi, ülkelerin sınırlarını aşıyor. Bu nedenle mücadelemizi küresel düzeye taşımak bizim sorumluluğumuz. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var. İklim adaleti için mücadele eden herkesi enternasyonal dayanışmaya çağırıyoruz. Artık hepimiz biliyoruz! Bilmekten öte, yaşıyoruz. İklim adaleti için, doğa için, yaşam için eylemdeyiz! Birlikte yaşam için! Hadi büyütelim eylemimizi" diye konuştu.