Depremlerle sarsılan 10 ilde 7 Mayıs’a kadar OHAL ilanı edilmesine yönelik karar bugün TBMM’de görüşülecek. CHP ve HDP bu kararın seçim sürecinde keyfi kararlar alınmasına neden olabileceğini vurguladı.

İktidar büyük afeti OHAL’e çevirdi

Hüseyin ŞİMŞEK

Maraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesi hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Antep, Hatay, Maraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da dünden itibaren 3 ay süreyle OHAL ilan edildi. OHAL, seçimlerin yapılacağı bildirilen tarihten yaklaşık bir hafta önce, 7 Mayıs’ta sona erecek. Cumhurbaşkanı isterse bu süreyi uzatabilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan OHAL kararı için TBMM Genel Kurulu bugün toplanacak. Kararın resmen yürürlüğe girmesi için yapılacak oylamada AKP ve MHP Milletvekillerinin oyları yeterli olacak. İktidar partisinin geniş katılımla kararı Meclis’ten geçireceği ifade edildi.

AFET BÖLGESİ İLANI YETERLİYDİ

OHAL hakkındaki kritik oylama öncesinde BirGün’e konuşan CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, afet bölgesi ilanının ardından OHAL’in bir gereklilik olmadığını kaydetti. Erkek, “İlk andan itibaren bölgede yardım çalışması yürütüyoruz. Görebildiğimiz kadarıyla bu ağır tablodan çıkışın yolu, topyekun mücadele. Fakat bunun yolu OHAL değil” dedi.

İktidarın OHAL’i keyfi nedenlerle kullanabileceğine 2016’da şahit olduklarını bildiren Erkek, “Alanın afet bölgesi ilan edilmesi yeterliydi. Zaten 85 milyon dayanışma içerisinde. Seferberlik mümkün. Bu durumda bu karara başvurulmalıydı. Yerel yönetimlerden askere herkes çalışıyor. OHAL kararını bu açıdan doğru bulmuyoruz. Zaten afet bölgesi ilan ettiğiniz zaman gerekli her türlü yetkiyi kullanıyorsunuz. Seçim arifesinde bu karara yakın değiliz” diye konuştu.

ÖNCE ORGANİZE OLSUNLAR

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki de OHAL ilanına tepki gösterdi. İktidarın organizasyon sorunu olduğunu bildiren Tiryaki, “Eğer gerçekten bu krize çözüm bulmak istiyorlarsa önce organize olmalılar. Biz ilk andan itibaren deprem bölgesindeyiz. Tüm yöneticilerimiz ilk günden itibaren mahalle mahalle geziyor. Korkunç bir manzara var. Kentlerin büyük bir bölümü ya yıkılmış ya da çok büyük hasar içerisinde. Ne barınma ne beslenmeye dair herhangi bir organizasyon var. Bunlar yapılmamış. Halklar aç ve soğukta. Tüm bunları yapmayan iktidarın bu felaket için OHAL ilan etmesi gerçekçi değil” dedi.

SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİYDİ

“OHAL ilanı kesinlikle yanlış bir karar” diyen Tiryaki, şunları söyledi: “Bu kararı hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. Son OHAL ilanında neler yaptıklarını gördük. Otomobil camlarının filmlerinden kışlık lastiklere kadar kararnameler çıkarıldı. Seçimlere giderken 7 Mayıs’a kadar bu kentlerde OHAL ilan edilmesi keyfi her kararın alınabileceğini gösteriyor. Üç aylık ilan da seçime giderken eleştirilerin önünü kesmek, bu süreci yakından izlemek isteyenleri sınırlamak amacıyla ilan edilmiş olduğu kaygısını oluşturuyor. Doğru bulmuyoruz. Seferberlik ilan edilmesi bile sorunlara ciddi şekilde katkı sunabilirdi.”