İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından bir kadın daha saldırıya maruz bırakıldı. Kadınlar ise saldırılara tepki göstererek “İktidar sözleşmeyi feshederek erkekleri ödüllendiriyor” dedi.

İktidar erkekleri ödüllendiriyor

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından feshedilmesinin ardından protestolar sürerken kadınlar katledilmeye, şiddete maruz bırakılmaya ve şüpheli şekilde yaşamını yitirmeye devam ediyor. Ülkenin dört bir yanında sokağa çıkarak direnişini sürdüren kadınlara ise polis engel olmak istedi.

Mardin Nusaybin’de 32 yaşındaki bir kadının yaşamına son verdiği iddia edildi. Henüz ismi belirlenemeyen kadının cansız bedenini otopsi işlemleri için Nusaybin Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı. Kadının intiharıyla ilgili Jandarma ekipleri tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

İstanbul Taksim’de ise kimliği belirsiz bir erkeğin, bir kadına saldırdığı görüntüler ortaya çıktı.

Balıkesir Edremit’in Akçay Mahallesi’nde bir kadın önceki gün sabah evli olduğu erkek tarafından saldırıya maruz bırakıldı. Saldırgan İsmail T.’nin ağır yaraladığı Nurhan adlı kadın, hastaneye kaldırılırken hayati tehlikesinin ise hâlâ sürdüğü öğrenildi.

Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, olayla ilgili açıklama yaptı. Birkaç gün önce de Balıkesir’in Gümüşçeşme Mahallesi’nde bir başka kadının yine evli olduğu E.K. tarafından darp edildiğine dikkat çekilen açıklamada, ataerkil zihniyet ve sistem tarafından kollanan erkeklerin saldırılarının sürdüğü belirtildi. Kadınların kendi kararlarına, bedenlerine sahip olma ve özgürleşme mücadelesinde canlarını kaybettiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ne yazık ki katiller iyi hal indirimleri ile cezasız kalıyor! Adeta ödüllendiriliyor! En çok ihtiyaç duyduğumuz dönemde İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararı ile feshedildi! TBMM’nin yetkileri çiğnendi. Toplumun büyük çoğunluğunun sözleşmeden yana olan iradesi hiçe sayıldı. İstanbul Sözleşmesi bizim için hâlâ yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi kadınların ve LGBTİ+ların yaşamları için elzemdir, güvencedir.”

POLİSTEN KADINLARA ENGEL

Diyarbakır’da İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı yürüyüş yapmak için toplanan kadınlar, polis tarafından engellenmek istedi. HDP Kadın Meclisi’nin, “İstanbul Sözleşmesi’ni sokaklarda kazandık, sokaklarda savunacağız” diyerek Kayapınar ilçesi Dünya Kavşağı’nda yapmak istediği yürüyüş polis ablukasına alındı.

Polis, Van’da yapılan eylemi de bin 602 gündür süren ‘eylem etkinlik yasağı’ gerekçesiyle engellemek istedi. Burada basın açıklaması yapan HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Kadınlar olarak, AKP-MHP erkek ittifakına karşı mücadele kararlılığımızı bir kez daha yeniliyoruz. Hayal ettiğiniz eril sistemi inşaa etmenize asla izin vermeyeceğiz” dedi.