Son iki günde bir trans kadın katledildi, bir kadın ise yüzüne kezzap atılması sonucu ağır yaralandı. Pembe Hayat Derneği’nden Kaya, “Bizi hedef gösterenler suç işliyorlar. İşte sonuçlarını görüyoruz” dedi.

İktidar hedef gösteriyor LGBTİ+’lara şiddet artıyor

Meral DANYILDIZ

Siyasi iktidar tarafından hedef gösterilen LGBTİ+’lara yönelik şiddet günden güne artıyor. En yetkili ağızlarca üretilen nefret söylemleri, LGBTİ+’ların yaşam hakkını tehdit ediyor. Son günlerde peş peşe yaşanan şiddet vakaları, bu söylemlerin sokakta nasıl karşılık bulduğunun bir göstergesi.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde 17 yaşındaki Asya isimli trans kadın, Emre Bozkurt isimli erkeğin yüzüne kezzap dökmesi sonucu ağır yaralandı. Genç kadının gözlerinde görme kaybı oluştu. İzmir'in Bornova ilçesinde ise bir süredir kendisinden haber alınamayan Miraş Güneş’in evinde başına sert cisimle vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı.

Öte yandan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 6 Mart’ta Kadıköy’de düzenlenen Büyük Kadın Buluşması’nın ardından trans kadınların bindiği taksi polis tarafından durdurulmuş, kadınlar darp edilerek gözaltına alınmıştı.

YAŞADIKLARIMIZ BİZE REVA GÖRÜLÜYOR

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nden Efruz Kaya, BirGün’e yaptığı açıklamada, son zamanlarda şiddet vakalarında net bir artış yaşandığını söylüyor. Hedef göstermenin suç olduğunu sürekli dile getirdiklerini aktaran Kaya, “Bunu ısrarla söylememizin sebebi işte bu yaşananlar. 8 Mart haftasında devletin ve hükümetin de hedef göstermesiyle insanların bu konuda daha da hassaslaşması bu olayları beraberinde getirdi” diyor.

Gündelik hayatın her alanında LGBTİ+’ların ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını vurgulayan Kaya, “Maalesef haberdar olmadığımız birçok şiddet vakası da var. Şu an biz bunları konuşurken hayatından koparılmış, şiddete uğraşmış kaç arkadaşımız var, kim bilir. Yaşadıklarımız bize reva görülüyor. İnsanların kimliğiyle mücadele edilir mi? Bunlar bizim kimliklerimizle mücadele etmeyi kafalarına koymuşlar. Öldürerek bitireceklerini sanıyorlar. Biz toplumun parçasıyız, varız, buradayız. Eşitlenmeye dair talebimizi daha yüksek sesle dile getirmek zorundayız” ifadelerini kullanıyor.