Deniz Yerlikaya Sakarya’da yaşanan baba Kadir Sakçı’nın ölümü ve oğlu Burhan Sakçı’nın yaralanmasıyla sonuçlanan ırkçı saldırıya tepkiler sürüyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yaptıkları basın açıklamalarıyla yaşanan ırkçı saldırıyı protesto etti. Saldırılar hafife alınamaz KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun yaptığı açıklamada iktidarın ayrımcı politikalarının bir sonucu olarak ırkçı saldırının gerçekleşmiş olduğu […]

İktidar ırkçı politikalardan vazgeçmeli

Deniz Yerlikaya

Sakarya’da yaşanan baba Kadir Sakçı’nın ölümü ve oğlu Burhan Sakçı’nın yaralanmasıyla sonuçlanan ırkçı saldırıya tepkiler sürüyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yaptıkları basın açıklamalarıyla yaşanan ırkçı saldırıyı protesto etti.

Saldırılar hafife alınamaz

KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun yaptığı açıklamada iktidarın ayrımcı politikalarının bir sonucu olarak ırkçı saldırının gerçekleşmiş olduğu ifade edilirken, Sakarya Valiliğinin olayı, basit bir adli vaka olarak değerlendirmesi kabul edilemez dendi. KESK adına konuşan İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Mike yaşanan ırkçı olay karşısında endişelendiklerini belirterek: ‘’Bu tür cinayetlerle ilgili etkin soruşturma- kovuşturma yapılmasını suçun karşılığı olan cezanın verilmesini, ırkçı- faşist saldırıların hafife alınmamasını talep ediyoruz.‘’ dedi.

Irkçılığın bir suç olduğunu belirten Mike, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:‘’ Yakınlarının baba-oğulun Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğradıklarını iddia etmelerine karşılık Valiliğin, katilin alkollü olduğu, aralarında küfürleşme olduğu gibi gerekçelerle olayı basit bir adli vaka olarak lanse etmesi endişe vericidir. KESK olarak, toplumsal meseleler karşısında kimseyi ayırmadan, istismarcı ve ırkçı zihniyetlerin karşısında duruyoruz. Bu coğrafyada yaşayan Kürt, Laz, Çerkez, Ermeni, Arap, Türk tüm halkların emekçileri olarak yaşamı beraber üretiyor ve emek mücadelesini halkların kardeşliğine olan inançla sürdürüyoruz’’

Sorumlular cezalandırılsın

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de yaptığı açıklamada yaşananların sorumlusu olarak iktidarı gösterdi. İHD adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Nefret saldırıları ırkçı, ayrımcı politikaların doğrudan sonucudur. İktidarın; Kürtler, Aleviler, LGBTİ+ ‘ler gibi farklı kimliklere, gruplara ve muhaliflere yönelik ötekileştirici, hedef gösteren ve şiddet öneren yaklaşım ve söylemleriyle yol açtığı nefret saldırılarına her gün bir yenisi eklenmektedir. Nefret saldırılarının giderek artması ve görünür hale gelmesi endişelerimizi artırmaktadır. ”