Salgın krizini yönetemeyen iktidar çareyi, baskıyı artırmakta aradı. Baroları bölme planından sosyal medya yasağına dek toplum bir dizi düzenlemeyle susturulmaya çalışıldı. İktidar blokuna olan destek son beş ayda erirken, son anketlere göre şubatta 33,9 olan AKP’nin oy oranı, haziranda 30,3’e geriledi

İktidar, kaybettikçe baskıyı artırıyor: Çözülme önlenemiyor

Politika Servisi

Salgınla derinleşen kriz karşısında hegemonya kurmakta zorlanan iktidar çareyi baskıyı her geçen gün artırmakta arıyor. Son dönem peş peşe yayımlanan kamuoyu yoklamaları AKP’deki erimeyi gözler önüne sererken iktidar bloku oy kaybettikçe daha fazla saldırıyor. Baro ve meslek odalarından, sosyal medya düzenlemesine, Ayasofya kozundan güvenlik soruşturması ve bekçilere geniş yetkiler tanıyan düzenlemelere, gazetecilerin içeri alınmasından kıdem tazminatı gasp edilen emekçilere dek toplumun farklı kesimleri iktidarın baskısına her geçen gün daha fazla maruz kalıyor.

MetroPOLL Araştırma’nın bilgisayar destekli telefonda anket yöntemiyle yapılan “Türkiye’nin Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” araştırması, baskıyı artıran hükümetin, son beş ayda yaşadığı düşüşü de ortaya koydu. Şubatta 33,9 olan AKP’nin oy oranı, martta 33,7’ye, nisanda 32,8’e, mayısta 30,7’ye haziran ayında ise 30,3’e geriledi.

MHP de bu düşüşten payını alırken, mayısta 7,3 olan MHP’nin oy oranı, haziranda 6,2’ye düştü. Öte yandan AKP’den kopan DEVA Partisi ile Gelecek Partisi’nin haziran ayındaki toplam oy oranı AKP’deki düşüşle paralel ilerledi. Kararsızların baz alınmadığı sonuçlara göre AKP, son beş ayda 3,2’lik bir gerileme yaşadı. Deva Partisi ile Gelecek Partisi’nin oy oranı ise toplamda 3,3’e yükseldi.


CHP ve HDP yükselişte

Araştırmaya göre CHP’nin mart ayında 17,7 olan oy oranı, nisanda 19,0’a, mayısta 21,7’ye ulaştı, haziran ayında ise bu oran yüzde 24’e yükseldi. HDP’nin mayısta 8,4 olan oy oranı, haziranda 8,9’a yükseldi.

DEVA Partisi haziran ayında 1,9 oy oranına ulaşırken, Gelecek Partisi’nin oy oranı 1,4 oldu. İki partinin mayıs ayındaki oy oranı 1,3’tü. ‘Kararsızım’ diyenlerin oranının da arttığı araştırmaya göre, mayısta 7,7 olan kararsızların oranı haziranda 9,2 oldu.

Ankette ayrıca “Erken bir seçim olmasını ister misiniz” sorusuna, katılımcıların yüzde 53,1’i “Erken seçim yapılmamalı” cevabını verdi. Yüzde 36’sı ise erken seçime sıcak baktığını belirtti. Ankette Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilerle ilgili dikkat çekici bir sonuç ortaya çıktı. TÜİK’in yüzde 13,2 olarak ilan ettiği işsizlik oranına toplumun sadece yüzde 15’isi inanırken yüzde 78’e yakın bir çoğunluğun ise işsizliğin açıklanan orandan daha yüksek olduğunu düşündüğü görüldü.

Kriz konuşulmasın diye

Ankette son dönemde gündeme gelen Ayasofya’nın ibadete açılması da soruldu. Halkın yüzde 44’ü Ayasofya’nın ibadete açılmasının gündeme getirilme amacının ekonomik krizin konuşulmamasına yönelik olduğunu düşünüyor.

***

‘Sembolik de olsa iki BAYAN vekil alalım’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kartal’daki şehir hastanesi açılışında platforma bulunan kadın vekillere yönelik sözleri tepki çekti. Erdoğan kadın vekilleri, “Sembolik de olsa bayan milletvekillerimizden iki tanesini alalım” sözleri ile çağırdı. Erdoğan, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’nin açılışında konuşma yaptı. Konuşmanın ardından açılışa geçilirken, Erdoğan’ın kadın vekilleri çağırırken söylediği sözler tepki topladı. Erdoğan “Evet şöyle sembolik de olsa bayan milletvekillerimizden hiç olmazsa iki tanesini alalım. İki tane geliyor.” dedi. Erdoğan’ın çağrısına uyan vekiller fiziki mesafeye dikkat edelim uyarısıyla mesafeli bir şekilde platform üzerinde durdu.