İktidar medyasına her şey serbest

Haber Merkezi

Son 1 yıldır Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından haklarında yaptırım kararı verilmeyen iktidara yakın televizyon kanallarındaki programlara, muhaliflere uygulanan yasak uygulanmıyor.

İktidara yakın televizyon kanallarında ensest ilişkilerin meşrulaştırıldığına, kadına yönelik şiddetin kanıksatıldığına ancak bunlarla ilgili gerekli adımların atılmadığına değinen CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “RTÜK ekrana bakmıyor” dedi. Taşcı, son 1 yıldır haklarında tek bir yaptırım kararı verilmeyen iktidara yakın medyanın yayımlarını değerlendirdi.

YASAYA AYKIRI YAYINLA İLGİLENİLMİYOR

“Sabah akşam çarpık ilişkiyi yayınlayan yandaş medyaya uyarı bile verilmiyor” diyen Taşcı, “Amerikan dizisine Türkiye’deki aile yapısına uymamaktan ceza veren RTÜK, yandaş kanallardaki ensesti ise görmüyor. RTÜK yalnızca bitkisel ürünleri pazarlayan programlarla ilgileniyor, bunun dışındaki yasaya aykırı yayınla ilgilenmiyor. Çünkü çarpık ilişkiye ilişkin yayınları yapanlar ağırlıklı olarak iktidara yakınlığıyla bilinenler” dedi.

Her yayını sonrası çok sayıda şikâyet gelen Esra Erol’da isimli programa 1 buçuk yılda tek bir rapor dahi düzenlenmediğine dikkat çeken Taşcı, “Oysa programın her bölümü RTÜK Yasası’nda belirlenmiş yayın ilkelerini yok sayan ve ihlal eden nitelikte. Ama ne hikmetse, dokunulmazlığı neredense bu program hakkında bırakın ceza verilmesini bir tek rapor dahi düzenlenmedi” diye konuştu.

ŞAHİN AKP SÖZCÜSÜ GİBİ DAVRANMASIN

Bahsi geçen yayınlardan örnek veren Taşcı, bunların yalnızca birkaçı olduğuna işaret etti. Taşcı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çocukların yüzleri, isimleri, ailelerin secereleri havada uçuşuyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin görevini yapmıyor, ya görevin gereğini yapmalı ya da 1 saniye bile o koltukta oturmamalı. O koltuk birilerinin talimatıyla, at gözlüğüyle ekrana bakılacak yer değildir. Ama kendileri Cumhurbaşkanının gözünün içine bakmaktan ekranlara bakmaya fırsat bulamıyor. Tarafsız, özerk yapısına RTÜK geri dönmeli, RTÜK’ün Başkanı Ebubekir Şahin de iktidar partisinin sözcüsü, hamisi gibi davranmaktan vazgeçmeli.”