Eskişehir’deki sel, 53 milyon TL zarar verdi. Hükümet ise zarar gören 2 bin 179 çiftçiye 201 lira 'yardım' veriyor

İktidar sel mağduru çiftçiyle dalga geçiyor

Eskişehir’de, haziran ayında yaşanan sel ve dolu felaketinde zarar gören 9 ilçede, 2 bin 179 çiftçi, 53 milyon TL zarar etti. Ancak iktidar, bu zarar için 440 bin TL yardım yapma kararı aldı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2020 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Eskişehir’deki çiftçilerin yardımlarının ödenip ödenmediğini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Eskişehirli sel mağduru çiftçiler için AFAD’a 440 bin TL ödenek aktarıldığını söyledi. Cumhuriyet'ten Arif Anbar'ın haberine göre Çakırözer, devletten ortalama 24 bin TL afet yardımı bekleyen çiftçilerin, açıklanan tutar ile 201 lira ile yetinmek zorunda kalacaklarına dikkat çekti.

Sel felaketi sonrasında bölgedeki ilçeleri ve köyleri tek tek dolaşan Çakırözer, “Sorumluluk sahipleri zarar gören çiftçiyle dalga geçiyorlar. O selden 2 bin 179 çiftçimize ait 114 bin 57 dekar arazi zarar gördü. Bu valiliğin raporu. Ama Cumhurbaşkanlığı sadece üç ilçe için ödenek veriyor. Diğerlerini görmezden geliyor” dedi. Çakırözer, şöyle devam etti: “Eskişehir’de daha geçen yılın tohum destekleme ödemeleri yapılmadı. Üstüne haziran ayında sel vurdu. Aralık ayı geldi ancak bansedilen 440 bin TL de ödenmedi. Çiftçi çaresizlik içinde ortada kaldı. Borcu borçla döndürmeye çalışıyor. Bu çiftçiden nasıl üretim bekleyeceksiniz?”