İktidar sorumluluğu üstünden atmaya çalışıyor
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, deprem dolayısıyla başka illere göç etmek zorunda kalan depremzedeler için kalıcı barınma çözümleri bulunması çağrısı yaptı. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu ise, deprem felaketinin ardından binlerce afetzedenin göç ettiği Mersin’de fahiş kiralara dikkat çekti. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamayı platform adına okuyan Murat Doğan, “10 İli vuran deprem felaketinde yıkılan binlerce bina, on binlerce yurttaşımıza mezar olurken, yüz binlerce insanımızı ise evsiz bırakmıştır. Ancak, bir haftadan daha fazla süre geçmesine rağmen tek bir sorumlu bile istifa etmemiştir” dedi.

Kaya, afet yönetimini koordine edemeyen, kurtarma ve yardım ekiplerini geç gönderen iktidarın her zamanki gibi ‘kadere’ sığınıp, ‘yüzyılın felaketi’ diyerek sorumluluğu üstünden atmaya çalıştığını ifade etti.

Öte yandan deprem felaketinde ağır hasar alan, binlerce can kaybının yaşandığı illerden özellikle Adıyaman, Maraş, Hatay ve Malatya’dan Mersin’e yoğun bir göç başladı.

Mersin, son 2 yıldır ev kiralarının hızlı şekilde arttığı illerden biriydi. Deprem felaketinin ardından bu hız adeta katlandı.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, konuyla ilgili bir açıklama yaparak ev sahiplerini duyarlı ve vicdanlı olmaya çağırdı.

Deprem bölgesinden çıkıp Mersin’e gelen yurttaşların kiralık ev aramaya başladığını ifade eden Yücesoy, “Ev sahiplerini, güncel değerlerinin üstünde fiyatlara kiraya vermemeleri hususunu halkımıza karşı duyarlılığımız ve sorumluluğumuz gereği, bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu konuda denetimlerin ve yaptırımların olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Devletin tüm kurumlarına, fahiş fiyatla kiraya veren ev sahiplerine uygulanacak yaptırımlar hususunda TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak her türlü desteğe açık olduğumuzu da belirtiyoruz” dedi.