İktidar yangınla değil, THK’yle mücadele ediyor
Fotoğraf: DHA

BirGün/Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün 2022 yangın sezonu hazırlıklarına ilişkin sorularını üç ay sonra yanıtladı. Bakanlık, henüz son yangınlar yaşanmadan önce sorulan “önlem” soruları hakkında, “2022 yılı için aynı anda birden fazla orman yangının çıkması durumunda yeteri kadar hava desteği sağlanması, aynı zamanda da diğer bölgelerimize de yetecek kadar ihtiyati hava gücü desteğimiz olması gerekçeleriyle hava aracı sayımız artırılmıştır” yanıtını verdi.

KİRALIK FORMÜLÜ

Bingöl’ün 2022 yılına ilişkin bakanlığın envanterindeki hava gücüne ilişkin sorularına ise “kiralık” yanıtı geldi. Cevapta, “Bakanlığımız bu yıl yangın sezonu için 55 adet yangın söndürme helikopteri, 20 adet yangın söndürme uçağı ve yangın gözetleme ve tespiti için sekiz adet İHA’dan oluşan hava gücünü katmayı planlamıştır” ifadeleri yer aldı.

THK SORULARI YANITSIZ

Bingöl’ün, 2022 yangın sezonu öncesinde, orman yangınlarına müdahale amacıyla uçak kiralanması için Türk Hava Kurumu ile görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmediği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın THK'ye ilişkin tutumu hakkındaki soruları ise yanıtsız bırakıldı. THK’yi görmezden gelen Bakanlığın, “AFAD, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı gibi helikopter desteği verebilen kurumlar, KGM ve Belediyeler ile işbirliği içerisinde çalışılmaktadır” yanıtı ile yetinmesi dikkati çekti.

YALAN SÖYLENİYOR

Yanıtları değerlendiren CHP’li Bingöl, “Bakanlık sözde bilimsel verilere dayalı olarak hazırlık yapıyor ama bu yıl da ormanlarımız ve içindeki binlerce canlı göz göre göre yanmaya devam ediyor. Geçen yıl da 139 bin 503 hektar orman alanı bu sözde bilimsel hazırlıklar içinde yandı. 2021’de yangınla mücadele için üç uçağı zorla bulan bakanlık, bu yıl uçak sayısını 20’ye çıkartacakmış. Ortada ne ihale gördük, ne bir çalışma. Alenen yalan söyleniyor. Yangın sezonu başladı ve ormanlarımızı tahrip ederken, Marmaris’te, Datça’da bu uçaklar, helikopterler neredeydi” diye sordu.

Türk Hava Kurumu hesaplarının SGK tarafından bloke edilmesine de değinen Bingöl, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bakanlar değişse de AKP’nin Cumhuriyet ile hesaplaşmasının bir adımı olan Türk Hava Kurumu düşmanlığından asla vazgeçmiyorlar. Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanlığı döneminde ‘hurda’ denilen uçaklar bugün yangın söndürme için mücadele veriyor. Yeni Bakan Vahit Kirişçi’ye de THK hakkındaki tutumunu sorduğumuzda, sorularımızı yanıtsız bıraktı. Cevap dün Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geldi. Prim alacaklarını tahsil edemediği gerekçesiyle Türk Hava Kurumu hesaplarına bloke konuldu.

THK gibi önemli bir kurumu önce yolsuzluklara terk ettiler, ardından TBMM’de bunun araştırılmasına ilişkin önergelerimiz reddedildi. Tarihi kurumu kayyumun insafına bırakıp, son olarak da hesaplarına el koyarak tüketmek istiyorlar. Bu Cumhuriyet mirası bir kuruma nasıl düşmanlık beslendiğinin yeni bir sahnesidir.”