Sosyal medyayı denetim altına almak için harekete geçen iktidara muhalefet tepkili: İfade özgürlüğünün kırıntısı dahi kalmaz. Erdoğan, seçimlerin yapı taşlarını döşüyor, yaşanılanlardan dersler çıkarmıyor.

İktidara sosyal medya tepkisi: Özgürlüğün kırıntısı kalmaz

BirGün/ANKARA

Saray rejimi baskıcı, otoriter uygulamalarına bir yenisini daha ekleme hazırlığında. Medyanın tamamına yakınını kontrol altına alan iktidar, bu kez de sosyal medyayı kontrol altına almak için harekete geçeceğini açıkladı. “İçerik kaldırma” ve “Kuruluşların Türkiye’de temsilci bulundurmaması durumunda bant genişliklerinin daraltılması” düzenlemeleri ile öne çıkan ve 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemesiyle yetinmeyen iktidar, önümüzdeki yasama yılında yeni bir düzenleme yapma niyetinde.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yeni sosyal medya düzenlemesinin ekim ayında başlayacak yeni yasama yılı ile birlikte TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. AKP’li hukukçuların artık bant daraltma ve içerik kaldırma değil ihlale konu internet sitelerini komple kapatma için bir çalışma yürüttüğü, sosyal paylaşım ağlarına yönelik yaptırımların ise ağırlaşacağı ifade edildi. İktidarın ilk genel seçimlere bu düzenleme ile gitmek istediği de ifade edildi.

MUHALEFET TEPKİLİ: DERS ALMIYOR

Erdoğan’ın açıkladığı sosyal medyada düzenleme hazırlığına, muhalefet partileri tepki gösterdi. TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Kadim Durmaz, AKP’nin yenilmek üzere olduğu bir seçime, katı internet düzenlemesi ile girmek istediğini ifade etti. Durmaz, “İleri demokrasiyle yola çıkan AKP ve onun genel başkanı Erdoğan, ülke demokrasisine bir şey katamadığı gibi yeni yasaklarla karşımıza çıkıyor. Hedeflerine, dünyadaki dikta rejimlerinde uygulanan yollarla ulaşmak istiyor. Hedeflerine ulaşmaktaki en büyük engellerden biri de sosyal medyadır” dedi.
“Erdoğan’ın yaptığı ve yine yapmayı planladığı yasa değişiklikleriyle tarihten, yaşanılanlardan hiç ders almadığını görmekteyiz” diyen Durmaz, şunları söyledi: “Erdoğan, ilk genel seçimlerin yapı taşlarını döşüyor. İfade özgürlüğünün kırıntısı bile kalmayacak. Ülkemiz demokrasisini, dünyadaki saygınlığını değil sadece seçim kazanabilme yollarını kendisine dert ediniyor. Seçim kazancı uğruna seviyesiz adımları göze alıyor. Şunu unutmamalıdır ki Türkiye artık kendisini ve tek başına aldığı kararlarını taşıyamıyor. Böyle bir düzenleme geldiğinde, biz demokrasi açısından gerekli mücadeleyi vereceğiz. Kimsenin kuşkusu olmasın. Sayın Erdoğan’a sürekli yanlış yaptıran kurmaylarına da hatırlatmak isterim ki yanlışlarına bir yenisini daha ekleyecekler.”

iktidara-sosyal-medya-tepkisi-ozgurlugun-kirintisi-kalmaz-901681-1.
Kadim Durmaz - TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili

MUHALEFETE KARŞI SOPA

TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun İyi Parti’li üyesi Yasin Öztürk de olası internet düzenlemesine karşı çıktı. Öztürk, şunları söyledi: “Ülkemizde en sık kullanılan sosyal medya araçları YouTube, Instagram, Facebook, WhatsApp, TikTok ve Twitter’dır. Elbette böyle bir yasal düzenleme karşısında bu şirketler daha önce çıkartılan düzenleme bağlamıyla bir temsilcilik açma sözünü verdiler ve bu temsilcileri atadılar. Çıkartılacak yasa ile bu temsilcilerin işlevleri önemli bir şekilde farklılaşmakta ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri beklenmektedir. Bu durum şu anlama gelmektedir, sosyal medyanın asla kimsenin bir başka kişi ya da kuruma dönük olarak saldırıda bulunduğu, algı yönetimi yaptığı, manipülasyon yaptığı bir alan değildir. Bu alanın korunması oldukça önemlidir. Fakat bu boşluğu kendi lehine, muhalefete karşı sopa niyetine kullanmaya yönelik bir niyeti de Cumhurbaşkanı’nın söylemlerindeki bilinçaltında görmekteyiz. Böylesi bir durumda çuvaldızı muhalefete batıracaksa önce iğneyi kendisine batırmasını tavsiye ederiz.”

SARAY VAZİFE ÇIKARDI: FON İÇİN ÇALIŞMA

Merkezi ABD’de bulunan bir vakfın Türkiye’de başta Medya Scope olmak üzere çok sayıda basın kuruluşuna yüz binlerce dolarlık destek verdiğine yönelik haberleri fırsat bilen Saray harekete geçti. Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yeni düzenleme hazırlığında olduğunu duyurdu. İktidarın kamu bankaları ve kurumları eliyle fonladığı yandaş basın kuruluşlarını unutan Altun, yabancı kaynaklardan fon alan medya kuruluşlarını hedefine koydu. Altun yaptığı açıklamada, “Bazı yabancı liderlerin Türk siyasetini dizayn etme niyet ve gayretlerini açıkça ifade ettiği bir ortamda, hiçbir yabancı devlet ve kuruluşun medya sektörüne çeşitli fonlar sağlamasını söz konusu çıkar ve hedeflerden bağımsız yorumlayamayız. Yeni kisveler altında beşinci kol faaliyetlerine müsaade etmeyiz. Yabancı devletlerin veya kuruluşların fonlarıyla ülkemizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarına yönelik bir düzenleme ihtiyacı olduğu açıktır. Bunun örneğini Amerika Birleşik Devletleri’nde görmemiz mümkündür” ifadelerini kullandı.