İktidarda deprem paniği
Fotoğraf: DepoPhotos

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki başta olmak üzere, milletvekillerinin değerlendirmelerinde depreme müdahalede geç kalındığı ve tepki oylarının ortaya çıkabileceği görüşü öne çıktı.


11 kenti derinden sarsan deprem felaketine karşı adım atmakta günlerce geciken, en kötü sınavlarından birini veren ve vatandaşlardan büyük tepki gören AKP, durum değerlendirmesi yaptı. TBMM’de kapalı grup toplantısı düzenleyen iktidar partisinde suratlar asıldı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, toplantıda deprem bölgesinde yapılan incelemelerin sonuçlarına ilişkin bir sunum yaptı. Milletvekillerinin de söz alarak izlenimlerini anlattığı toplantıda, özellikle ilk üç günde yaşanan aksaklıklara yönelik tespitlerin öne çıktığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, milletvekilleri özellikle depremin ilk günlerinde kötü bir sınav verildiğini, arama-kurtarma çalışmalarında gecikmelerin yaşandığını, yardımların ulaştırılmasında aksaklıklar ortaya çıktığını, başarılı olunan alanların ise halka aktarılmadığını anlattı.

‘AKP ÇÖZER’ ALGISI

Yaşanan felakete karşı adım atmakta geciktiklerini kabul eden iktidar kurmaylarının en büyük çekincesinin ise tepki oyları olduğu öğrenildi. Toplantıda ve birebir sohbetlerde bu konuya değinen iktidar kurmaylarının, seçimi kazanmak için artık daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladığı ifade edildi. Seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan parti yöneticilerinin ‘Yaraların sarılacağına’ yönelik mesajlara ağırlık verilmesini istediği, “Daha önceki sorunları AK Parti çözdü, bu sorunu da AK Parti çözer” teması üzerinden propagandanın yapılmasını talep ettiği bildirildi.

KARŞI HAMLE

İktidar kurmaylarının muhalefetin kendi arasında yaşadığı sorunları da ele aldığı bildirildi. İktidar milletvekillerinde bu konuda öne çıkan düşüncenin, “Bu tartışmalar muhalefeti birleştirebilir ancak yaşanan ayrımlar derinleşebilir. Muhalefetin aday belirleme sürecinde yaşadığı kopuşlar tekrarlanabilir" olduğu öğrenildi. Bu konunun da halka yönelik propagandanın temel ayaklarından biri olması kararlaştırıldı.