İktidarda kalmalarının tek yolu sansür
Fotoğraf: BirGün

BirGün/ANKARA

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri, muhalefetin yoğun eleştirileri eşliğinde sürdü. İktidarın savunmakta zorlandığı kanun teklifinin Cumhur İttifakı’nın bir dönem daha ülkeyi yönetmesi için kaleme alındığını bildiren muhalefet, düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

TBMM Genel Kurulu’nda sansür düzenlemesini eleştiren CHP’li Jale Nur Süllü, iktidarın sermaye transferleriyle satın alamadığı medyayı, baskı ve hapis tehdidi ile kontrol altına almak istediğini söyledi. “AKP iktidarlarının inandırıcılığını yitirdiği, dış politikada her gün yalnızlaştığı, vatandaşların her gün daha fazla yoksullaştığı günlerde artık yandaş medyanın da gerçekleri gizlemekte ve propaganda yaratmakta gücü azalmıştır çünkü vatandaş, çektiği çileyi kendi bilmektedir” diyen Süllü, şu ifadeleri kullandı:

“İktidarın içinde bulunulan zor duruma çözüm üretecek gücü de kalmadığından gerçekleri gizlemeye çalışmak tek çare olarak elinde kalmaktadır."

GAZETECİLİĞE MÜDAHALE

HDP’li Sait Dede de Genel Kurul’da yaptığı konuşmayla teklife karşı çıktı. Düzenlemenin gazeteciliğin temel işlevine müdahale niteliğinde olduğunu kaydeden Dede, “İktidarın güvenlikçi politikalarını teşhir eden, yetkililerin suçlarını açığa çıkaran, toplumun sesi olan ve toplumu hakikatle buluşturan basına yönelik bu düzenleme kabul edilemez. Dünya basın özgürlüğü sıralamasında gerilerde bulunan Türkiye’de gazetecilere dönük baskı, sansür, tutuklama her geçen gün artmaktadır. Sansürün yanı sıra Türkiye’de gazeteciler tutuklama, gözaltı, işsiz bırakılmayla karşı karşıya bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

İyi Parti İzmir Milletvekili Çıray ise teklifin gazetecileri muğlak ifadelerle hapse göndereceğini dile getirdi. Çıray, şunları söyledi: “Bu yasanın herkese eşit işleyip işlemeyeceğini çok net olarak görmek isterdik. Mesela Sayın Nebati’nin borsa konusunda yaptığı açıklamalarla dezenformasyon kanunu kendisine uygulanacak mı, uygulanmayacak mı çıktığında. Hiçbir çağdaş ülkede böyle bir madde yok, üstelik cezai yani hapis cezasıyla cezalandırılacak şekilde zaten yok.”

Hukukçu Kerem Altıparmak Meclis Genel Kurulu’na gelen tartışmalı sosyal medya düzenlemesinin sosyal medya paylaşımlarına da etki edeceğini dile getirdi. Altıparmak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Sansür yasası ile ilgili olarak herkes büyük ölçüde dezenformasyon hükmüne takılmış durumda. Ama yasada çok daha tehlikeli hükümler var. Daha önce denenen ve başarılı olunamayan sosyal medya şirketlerini hizaya getirme çabası bu kez sonuç verebilir ve hatta Twitter kapanabilir” dedi.

SON DERECE TEHLİKELİ

Sansür yasasına ilişkin bir başka açıklama da Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den geldi. Görür, “İşin siyasi yönü beni ilgilendirmez ama, böyle bir yasa özellikle yerbilimci bilim insanları için son derece tehlikeli. Bu bilim insanlarının özellikle depremle ilgili uyarı ve öngörüleri çoğu kez kimi çevrelerce korkutucu ve panikletici olarak algılanıyor.