İktidardan savunmaya ‘düşman ceza hukuku’

Avukatlar, meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto etti. Ankara’da yapılmak istenen açıklamaya polis müdahale ederken, İstanbul ve Adana'da yapılan basın açıklamalarında ise avukatlara düşman ceza hukuku uygulandığı vurgulandı

Avukatlar, Urfa, Diyarbakır ve Şırnak’ta, 9 meslektaşının önceki gün gözaltına alınmasını protesto etti. İstanbul ve Adana’da açıklama yapılırken, Ankara’da polis açıklamaya müdahale etti.

‘SAVUNMAYI SAVUNUYORUZ’

Ankara’da adliye önünde bir araya gelen avukatlar, “Savunmayı savunuyoruz” yazılı pankartı açtı. ÖHD Ankara Şube Başkanı Avukat Şevin Kaya, ortak basın açıklamasını yapmaya başladığı sırada polis sert bir şekilde müdahale etti. Polis avukatları adliyenin içine sürükledi. Altı avukat polis müdahalesinin ardından darp raporu almak için hastaneye gitti. Avukatların suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

‘BASKILAR BİZİ SUSTURAMAZ’

İstanbul’da ise 8 avukat örgütü, Urfa merkezli başlatılan soruşturma kapsamında meslektaşlarının da gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Aralarında Çağdaş Avukatlar Grubu’nun da olduğu avukat örgütleri, tepkilerini göstermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya geldi. Avukatlar, “Baskılar bizi susturulamaz” sloganı attı. Burada konuşan ÖHD İstanbul Şubesi Eş Başkanı Arzu Kayaoğlu, Urfa’da 7, Diyarbakır’da 5, Şırnak’ta ise 1 avukatın ev ve bürolarında arama yapıldığının bilgisini hatırlattı. Kayaoğlu, söz konusu gözaltı furyasının iktidar yargısının pervasızlığının açık göstergesi olduğunu ifade etti.

MESLEKİ FAALİYETTEN SORUŞTURMA

İHD ve Çağdaş Hukukçular Derneği ÇHD Adana Şubeleri de yaşananlara tepki gösterdi. İHD Şubesi'nde yapılan açıklamada açıklamayı Sevil Aracı Bek okudu. Meslektaşlarının mesleki faaliyetlerinden ötürü haklarında soruşturma başlatılıp, dosyalarına kısıtlama kararı verilmesinin haksız ve hukuksuzluk olduğunu dile getiren Bek, “düşman ceza hukukunun” uygulandığına dikkat çekti.

‘GÖZALTI KARARI GERİ ALINMALI’

Konuya dair Mardin Barosu da yazılı açıklama yaptı. Baronun İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu adına yapılan açıklamada şöyle denildi: “Her gün adliye koridorlarında duruşma bekleyen ve vakitlerinin neredeyse tamamını adliyede geçiren avukatların ifadeye çağrılmak yerine, kriminal bir operasyon havası verilerek sabahın erken saatlerinde baskın şeklinde gözaltına alınmalarını kabul edilemez buluyoruz. Haklarında gözaltı kararı olduğu ifade edilen meslektaşlarımız hakkında da gözaltı kararları geri alınmalıdır."