İhracatı Geliştirme AŞ’nin kurulmasına ilişkin yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Şirketin yönetim kurulunda Ticaret Bakanlığı bürokratları yer alıyor.

İktidardan yeni şirket yeni çifte yönetim kurulu üyelikleri

NURCAN GÖKDEMİR

İktidar ihracatın pozitif büyüme üzerindeki etkisini arttırma gerekçesi ile yeni bir yasa teklifi hazırladı. Bu teklifle İhracatı Geliştirme AŞ isimli yeni bir şirketin kuruluşu da düzenleniyor. Milyonlarca dolar kaynak aktarılacak şirketin yönetim kurulunda Ticaret Bakanlığı bürokratları ile Türk Eximbank yönetim kurulu üyeleri görev yapacak.

ÖNCE SARAY’DA GÖRÜŞÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapılan ihracatın geliştirilmesi konulu toplantıdan sonra yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklifte, ana sözleşmesi 13 Ekim’de yayımlanan ve merkezi İstanbul’da olacak İhracatı Geliştirme AŞ’nin ihracat ve döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan firmaların teminat ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışması öngörülüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş’nin öz kaynaklarıyla kurulan şirketin başlangıç sermayesi 10 milyon lira, kayıtlı sermaye tavanı ise 50 milyon lira olacak.

100 MİLYON DOLAR KESİNTİ

Teklifle ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin binde 5’ine kadar ek kesinti yapılması da öngörülüyor. Bu kesinti İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin sermayesine aktarılacak.

Ayrıca hizmet ihracatçısı şirketlerden her yıl aylık asgari ücretin 10 katına kadar, 2021 için 35 bin 780 liralık tutar da aynı şirketin sermayesine eklenmek üzere alınacak. Bu tutar 2021 için 100 milyon doların üstünde bir rakama ulaşacak.

Şirketin huzur hakkı, prim, ikramiye gibi ödemeler yapılacak yönetim kurulunda Ticaret Bakanlığı bürokratları ile Türkiye İhracat Kredi Bankası (Eximbank) yönetim kurulu üyeleri görev yapacak.

Şirketin yönetim kurulunda görev yapacak isimler ve diğer görevleri şöyle:

İsmail Gülle: Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı, Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi,

Rıza Tuna Turagay: Ticaret Bakan Yardımcısı, Eximbank Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Ali Güney: Türk Eximbank Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü

Özgür Volkan Ağar: İhracat Genel Müdürü

Kasım Akdeniz: Eski Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü

EXİMBANK’A MUAFİYET

Teklifle Eximbank, Kamu İhale Kanunu hükümlerinden muaf tutuluyor. Eximbank’ın ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve icranın geri bırakılması işlemlerinde teminat şartı aranmayacak. Bankanın açtığı krediler, verdiği kredi garantileri, ihracat kredi sigorta işlemleri yurt dışına yapılacak finansal kiralama işlemlerinin finansmanı ve bu amaçla verilen garantiler de banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacak.