Yurttaşa IBAN göndermeyi alışkanlık edinen iktidar, CHP’li Şeker’in başlattığı kampanyaya göz dikti. Şeker, “Asıl amaçları kusurlarını kapatmak” dedi

İktidarın derdi sadece kusurlarını kapatmak

Deniz GÜNGÖR

Felaketlere karşı halkı yalnız bırakan iktidar, her fırsatta çareyi halka IBAN göndermekte arıyor. Devletin kasasını keyfi ihtiyaçları için boşaltan iktidar en son Manavgat yangınında “Halkımız cömerttir” sözleriyle IBAN paylaşarak yardım istedi. Ancak, toplanan paraların akıbeti belli değil. Yaşanan afetler sonucunda yetersiz kalan iktidarın yardımlarına güvenmeyen halk, kendi arasında dayanışma ağı oluşturmaya başladı. Birlik olan halkın ise bağış kampanyasına gözünü diken iktidar, kendi kusurunu örtmek için yardımları engelliyor.

Bunun son örneği ise Kastamonu’daki sel felaketinin ardından CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve arkadaşlarının dayanışma kampanyası oldu. Afet nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşlara destek amaçlı başlattıkları kampanyalarında, banka hesaplarına gönderilen ücretlerin “Kastamonu afet destek” açıklamasıyla aktarıldığını belirten Şeker, açıklama nedeniyle hesabın bloke edildiğini ve paraların destekçilere iade edildiğini söyledi.


HALK ARTIK GÜVENMİYOR

Kastamonu’da selden etkilenen yurttaşlara destek amaçlı topladıkları yardımın iktidar eliyle engellendiğini söyleyen Şeker, küçük organizasyonların bile günün sonunda akamete uğratıldığına dikkat çekti. “Hükümetin görevi yapılan yardımları engellemek değil” diye konuşan Şeker, “Asıl görevleri yapılan yardımların istismar edilmesini önlemektir. Burada iktidarın asıl amacı kusurunu kapatmak” dedi. Yardım kampanyalarının engellenmesi nedeniyle destekçilerin kendi imkânlarıyla yurttaşlara yardım edeceğini belirten Şeker, “Yaşadığımız bu son olay yardımların doğrudan ulaşmasını engelleme noktasına gelmiştir. Hükümetin kurumlarının da güven erozyonu insanların oralara yardım yapmasını azaltıyor” ifadelerini kullandı. Afet bölgelerinde gönderilen yardımların ulaşmaması nedeniyle bir güvensizlik ortamı oluştuğunu söyleyen Şeker son olarak şunları dile getirdi: “İktidar yardımları tekelleştirme çabasında. Daha önce toplanan yardımlar yerine ulaşmadığı için tüm afet bölgelerinde bir güvensizlik oluştu. Maalesef bu konuda da yardım etmek isteyenler o kuruluşlara gitmiyor, doğrudan kendisi yapıyor ve tabii böylece yardım miktarı azalıyor.”

***

Yardımların akıbeti bilinmiyor

Her sıkıştığında yurttaştan yardım alan iktidarın IBAN hesaplarına gönderilen paraların akıbeti ise hâlâ bilinmiyor. İlk olarak 15 Temmuz 2016 yılında başlayan alışkanlık ile yardımların darbe girişiminde yaralanan yurttaşların yakınlarına verileceği söylendi. Ancak toplanan 309 milyon liranın nerede olduğu bilinmiyor. Elazığ depreminde ise 78 milyon lira, pandemide 2 milyon lira ve 10 Aralık 2016’da yaşanan Beşiktaş saldırısında da toplanan 52 milyon liranın nerede olduğu sırrını koruyor. Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmede bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Siyasi iktidar bütçenin içini boşalttıktan ve yandaşlara peşkeş çektikten sonra her sıkıştığında yurttaşa IBAN numarası vermeye başladı. İktidarın her defasında inandırıcılığını kaybettiğini görüyoruz. Toplanan paraların olması yere gitmediğine dönük ciddi kaygılar var” ifadelerini kullandı.

İktidarın para toplamak adına attığı adımlara yurttaşların çekingen davrandığını hatırlatan Emir son olarak şunları söyledi: “İnsanlar artık inanmıyor çünkü bu paraların yardıma kullanacağına dair olan inançlarını yitirdiler. Dolayısıyla burada giderek inandırıcılığını yitirmiş, aşındırmış bir iktidar var. Bu yüzden de sivil toplum güçleniyor. Sivil toplumun gerisinde kalmış bir iktidar var.”