İktidarın ekonomi deneyi ülkeyi uçuruma sürüklüyor

HABER MERKEZİ

Siyasi parti temsilcileri, yılbaşında yapılan zamlara ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranına tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Yanlış ekonomi politikaları, yanlış tercihler ve faiz takıntısı. Hani faiz sebep enflasyon sonuç diyorlardı ya öyle değil. Faiz takıntısı sebep enflasyon sonuç. Bu kadar yüksek zamlar yapılmışken TÜİK yüzde 36’dan bahsediyor. Bu gerçek değil tabii ki biliyorsunuz.”

DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden bu yana elektrik tarifelerindeki artışın sanayi ve ticarethanelerde yüzde 500’ü, tarımsal sulamada yüzde 423’ü, mesken tarifesinde ise yüzde 262’yi aştığını ifade ederek, “Zamlar, sanayiyi durdurma noktasına getirmekle ve topyekûn bir yoksullaşmaya neden olmakla kalmayacak, ithalata bağımlılığı daha da artıracak. Ekonomiyi kötü yöneterek Türk lirasının bir yılda yüzde 80 değer kaybetmesine ve maliyetlerin artmasına neden olan kim? Hükümet. Kimse sorumluluğu başka yerde aramasın” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu ise yıllık bazda yüzde 36,08 ile son 19 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamlarını değerlendirerek, "İktidarın sebep olduğu yıkımı artık TÜİK bile perdeleyemiyor. TÜİK'in sipariş usulü hazırladığı verilere göre dahi 20 yılın en yüksek enflasyonunu gördük. İktidarın 85 milyon üzerinde yaptığı ekonomi deneyi ülkemizi uçuruma sürüklüyor. Bu akıl dışı ekonomik deney bir kez daha göstermiştir ki AK Parti sebep, yüksek enflasyon sonuçtur" dedi.

Demokrat Parti Gültekin Uysal da açıklanan enflasyon rakamları ile AKP’nin uyguladığı ekonomi modelinin uygulanabilirliğinin imkansız olduğunu söyleyerek, “Denediniz ve yanıldınız! AKP acilen bu deneme, yanılma metodu ve ‘fantezik’ ekonomi politikasından vazgeçmeli. Faturası çok ağır” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise yurttaşın yaşadığı enflasyonu görmek için güne İstanbul Bayrampaşa Hali'ni ziyaret ederek başladıklarını kaydetti ve “Ne kadar saklamaya çalışırsanız çalışın; Kral çıplak! Bu iktidarla geçim olmaz. Geçim için, seçim lazım” ifadelerini kullandı.