İktidar seçim öncesi kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için seferberlik ilan etti. ESK, marketlerin ardından kasaplara da et tedarik edeceğini açıkladı. Bu arada beyaz ete yüzde 20 zam geleceği duyuruldu.

İktidarın kırmızı etle imtihanı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Ekonomi Servisi

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle ekonomideki kriz her geçen gün derinleşiyor. Yanlış ekonomi politikaları beraberinde enflasyon ve yoksulluğu getirdi. Dünya Bankası'na göre gıda enflasyonu konusunda dünyada 5. sırada yer alan Türkiye, bu kategoride OECD ülkeleri arasında ise ilk sırada bulunuyor. Gıda enflasyonundan en çok etkilenen ürünlerin başında gelen kırmızı et ve kıyma fiyatları 300 liraya dayandı. Yurttaşların "ucuz et" alabilmek için Et ve Süt Kurumu (ESK) marketleri önünde uzun kuyruklar oluşturması tepki çekti. AKP iktidarı seçim öncesi tepkileri dindirmek ve kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçebilmek için adeta seferberlik ilan etti. ESK marketlerindeki 'ucuz et' fiyatlarının çare olmaması üzerine devreye Rekabet Kurumu girdi. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle 2 hafta önce yaptığı açıklamada et satan işletmelere yönelik inceleme başlattıklarını, fahiş fiyat artışı yapan işletlemelere ceza kesileceğini duyurdu.

Ardından ESK'dan yeni adımlar geldi. İstanbul ve Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) ile protokol imzalayan ESK, marketlere ucuz karkas et temin etmeye başladı. Dün yeni bir açıklama yapan ESK, benzer bir protokolü, Türkiye Kasaplar Federasyonu ile imzaladığını duyurdu. ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı'nın imza attıkları protokol kapsamında, federasyona üye kasap esnafına et tedarik edilecek, daha fazla tüketiciye uygun fiyattan kırmızı et satışı sağlanacak. ESK'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kayhan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak ve arz açığından kaynaklı spekülatif hareketleri önlemek için çalıştıklarını belirterek, "Kırmızı et fiyatını dengelemek için tedbirler almaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

ET FİYATLARI GERİLİYOR

Katıldığı bir televizyon programında et fiyatlarını değerlendiren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise Et fiyatları geriliyor, ileri gidiş söz konusu değil. Kasap reyonu olan marketlerde biz fiyat garantili ürün verdik. İstanbul'da başladık. Başarılı olduğunu gördüğümüzde Ankara'da da uyguluyoruz. Kıymayı 190 liradan satmaları karşılığında marketlere ürün veriyoruz. Et Süt Kurumu'nun durması gereken yer regülasyon" diye konuştu.

BEYAZ ETE ZAM YOLDA

İktidar kırmızı etteki fiyat artışının önüne geçmeye çalışırken İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, beyaz ete zam geleceğini duyurdu. Egedesonsöz’e konuşan Şenkara, “140-150 TL olan but ızgara yüzde 20’lik bir zamla fiyat 180-200 TL bandına ulaşacak. Kimse fiyatların yükselmesini istemiyor. Zamlarla ilgili öngörüde bulunamıyoruz” dedi. Şenkara, "Ete zam gelmesi diğer tüm kalemlere  zam gelmiyormuş gibi sürekli gündemde tutuluyor. Et adeta günah keçisi ilan ediliyor. Beyaz et de kırmızı et gibi yükseliş halinde. Yükselişler orantılı. En son yüzde 15’lik zam gördü. Üretici bir büyükbaş hayvan ürettiğinde, sattığında ne kadar, soğan, biber, ceket alabiliyorsa, beyaz et üreticisi de aynı şeyi yapabilmeli. 3 yıl önce bu konuları konuşmuyorken şimdi konuşmamızın sebebi enflasyonist bir sistemin olması. Bu sisteme uyum sağlamaya çalışıyoruz. Zam beklentisini normal karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. 

***

Fotoğraf: DHA

 

ET HALİNDE İÇLER ACISI DURUM 

İstanbul Bayrampaşa'da 2 bini aşkın işletmenin yer aldığı Mega Center kuru gıda halinde toptan et satışı yapılan işletmelerin bulunduğu bölümünde, et ve sakatat ürünlerinin özensizce muhafaza edildiği, işletmelerin hijyen koşullarına uymadığı görüldü. İstanbul’un birçok noktasına toptan et satışı yapılan işletmelerin çalışanlarının da bone, eldiven ve önlük takmaması dikkat çekti. Et taşınan bir kamyonun iç zeminine bir işletme çalışanlarının günlük ayakkabıyla bastığı, kesilmiş yüzlerce toynağın çamur benzeri bir maddeye bulanmış halde kamyon dorsesinde muhafaza edildiği görüntüler yayımlandı. Mega Center İşletme Yönetimi Müdürü Kenan Yüzbaşı, “Biz de şikâyetçi ve rahatsızız. Sebebi de şu; burası kuru gıda alım satım ve depolama yeri olarak yapılmış. Burası etçilere göre yapılmış bir yer değil. Su gideri yok, uygun bir yapı yok. Bu şekilde sağlıksız bir ortam meydana geliyor. Biz ne kadar temizlesek, kokuyu ve pisliği bir yere kadar önleyebiliyoruz. Buzhaneleri şartnamelere uygun değil, su döktüklerinde kirli su alt dükkanlara akıyor. Devletin bu açıdan bir çare bulması lazım" dedi. Esnaf Serkan Demiral ise “Burası uzun zamandır bu halde. El arabalarıyla et taşıyorlar, sırtlarında et taşıyorlar. Lokantacılar geliyor arabalarında soğutma düzeneği olmamasına rağmen araçlarına eti koyup gidiyorlar" dedi.