Sosyal medya düzenlemesi için muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanan AKP’nin sosyal medya düzenlemesinde Almanya’yı örnek aldığı iddia edildi.

İktidarın sosyal medya düzenlemesinde yeni iddia: Almanya formülü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla gündeme gelen sosyal medya düzenlemesinde AKP’nin yaptığı çalışmada iddiaya göre sona gelindi. Gündemindeki konuları tamamlayıp gelecek hafta tatile girmeye hazırlanan Meclis’te sosyal medya ile ilgili teklifin akıbetinin bu hafta netleşmesi bekleniyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, AKP’nin sosyal medya ile ilgili çalışma henüz bitmedi. Bu konuda Almanya’nın çıkardığı yasaya çok benzer bir düzenleme üzerinde çalışıldığını anlatan AKP’li kaynakların verdiği bilgiye göre, hedef başta Twitter olmak üzere sosyal medya kuruluşlarının Türkiye’de temsilcilik açmasını sağlamak. Bu durumda yurttaşların kimliği belli olmayan hesaplar için haklarında hakaret, tehdit, iftira gibi içerikler olduğunda şikayet başvurusu yapabileceği, bunun kaldırılmasını isteyebileceği iddia ediliyor. Bu taleplerin karşılanması için 24 saat, 48 saat gibi süreler konulacak. İnceleme sonucunda kişisel hakları ihlal varsa paylaşım kaldırılacak. Taleplerin yerine gelmemesi durumunda para cezası gibi çeşitli yaptırımlar söz konusu olacak.

DÜZENLEME ALMANYA’DAKİ İLE BENZER

AKP’li kaynaklar, “Buradaki amacımız sosyal medya sağlayıcısı kuruluşun Türkiye’de temsilcilik açması. Açık kimlikle ilgili hesaplardan hakaret, iftira gibi paylaşımlarda TCK devreye giriyor. Ancak aynı durumda isimsiz hesaplar için bunu yapamıyorsunuz. Burada vatandaşın başvuracağı bir kapı olmalı. Hak ihlali görüyorsa, “Bu paylaşımı kaldır” diyebilmeli, şirket de kişisel hakları ihlal varsa kaldırmalı. Amaç temsilcilik açıp yasal sorumluluk üstlenmesi. Yoksa kim ne istiyorsa yazsın. Şirket Almanya’da yapıyorsa Türkiye’de neden yapmasın” diyor.

SONBAHARA KALABİLİR

AKP teklifi muhalefet partilerine de götürecek. Ancak bu görüşmenin teklif sunma şeklinde değil, yapılan çalışma üzerinden bir istişare olarak gerçekleşmesi planlanıyor. Muhalefetin tutumunu da öğrenmeye dönük bu görüşmelerin ardından teklifle ilgili son karar verilecek. Teklifin Meclis kapanmadan önce çıkabileceği ya da sonbahara kalabileceği konuşuluyor.

CHP: ÖZGÜRLÜK ALANINI DARALTACAK HİÇBİR ŞEYE EVET DEMEYİZ

Sosyal medya düzenlemesi CHP MYK toplantısında da gündem maddeleri arasında yer aldı. AKP’nin bu konuyla ilgili yapacağı ziyaret öncesi partinin tutumu netleştirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Saraydaki zat, dislike olduğu için çok üzüldü. Z kuşağından ne geleceğini biliyor, bunu gördü. Yoksa neden şimdi gündeme geldi bu konu. Biz sonuna kadar özgürlükleri, özgürlük alanlarını savunacağız. Yasakçı zihniyetle ortaklaşmayacağız” dedi.

Toplantıda CHP’nin tutumu, “Hakaret, küfür, tehdit ve iftiraya hayır. Ancak bireylerin özgürlük alanlarının daraltılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizim önceliğimiz özgürlük alanlarının korunması. Bunu kamuoyuna da çok iyi anlatmalıyız. Özgürlük alanını daraltacak hiçbir şeye evet demeyiz, izin vermeyiz” şeklinde belirlendi.