Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ı eleştirdiği için hedef haline getirilen Ankara Barosu, “İktidarların savunmadan rahatsızlık duyması ve onları itibarsızlaştırarak tasfiye etmek için yasa değişikliklerini gündeme getirmesi şaşırtıcı değildir” dedi

İktidarın yasa değişikliği hamlesi şaşırtıcı değil

BirGün / ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı eleştirdiği için Saray’ın tepkisini çeken Ankara Barosu, meslek odalarının seçimlerindeki değişiklik hazırlığının ardından iktidara seslendi. Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada, “Barolar, insan olmanın en temel hak ve koşullarını korumak ve savunmak durumundadır. Var olmalarının ve bağımsızlığının yegane temeli budur” ifadelerine yer verdi.

Ankara Barosu, son günlerde hedef haline getirilmesinin hemen ardından baroların yapısının değiştirilmek istenmesine değinerek, “Düzenlemenin, yasal sorumlulukları nedeniyle barolarca ya da bazı meslek odalarınca hak ihlallerine ve inşa edilmeye çalışılan baskı ortamına karşı çıkıldıktan hemen sonraki zamana denk gelmesi son derece anlamlıdır” dedi.

‘SESSİZ MESLEK’ UYARISI

Bundan sonraki dönemde de tüm hukuksuzluklara karşı çıkmaya devam edeceğini ifade eden Ankara Barosu, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Barolar ve bazı meslek odalarının demokrasi geleneğinden çıkartılarak ‘sessiz’ meslek örgütleri haline getirilmesine ilişkin yasa değişikliği tartışmaları son dönemde belli aralıklarla gündeme getirilmektedir. Avukatlar ve meslek örgütleri olan barolar, insan olmanın en temel hak ve koşullarını korumak ve savunmak durumundadır. Var olmalarının ve bağımsızlığının yegane temeli budur. Bu nedenle siyasal iktidarların savunma makamından rahatsızlık duymaları ve onları itibarsızlaştırarak tasfiye etmek için yasa değişikliklerini gündeme getirmeleri şaşırtıcı değildir. Meslek örgütümüzün seçim esasını değiştirerek, onu halkın ve avukatların sesi olmaktan çıkarıp siyasal iktidarların kapalı gözleri haline getirmeye çalışan her türlü yasal düzenleme, vatandaşların hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına sınırlama getirme çabasıdır. Bu çabalar, onu düzenleyen baskı düzeninin ömrü kadar sürecektir, ama avukatlık mesleği boyun eğmeyi inatla reddeden bir meslek olarak her zaman var olacaktır.”

BU HAMLENİN ARKASINDA NE VAR?

Öte yandan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, meslek örgütlerinin hedef alınmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AKP Siyasi ile Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nin geçtiğimiz günlerde meslek odalarının seçim sistemlerinin değiştirilmesine yönelik bir düzenleme hazırlığı içinde olduklarını kamuoyuyla paylaştığını hatırlatan Kerestecioğlu, “Bu düzenlemenin hedef aldığı TMMOB, TTB ve Türkiye Barolar Birliği, özelleştirmelere, rant politikalarına ve antidemokratik uygulamalara karşı bilimden, insandan, doğadan ve barıştan yana bir geleneği yıllar boyunca korumuş, kamu kurumu niteliğinde Anayasal özerk meslek kuruluşlarıdır” dedi.

Kerestecioğlu, soru önergesinde “siyasi parti başkanının yüzde 52,6 oyla Cumhurbaşkanı seçilip bütün ülkeyi yönetmesi ‘normal’ ise yüzde 70 oyla seçilen hekimlerin kendi meslek odalarını yönetmesinden niçin rahatsızlık duyulmaktadır?” derken Cumhurbaşkanı seçim sistemi tartışmasına denk gelmesine dikkat çekti.