İktidarla ters düşme göze alınmalı
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

İstanbul Tabip Odası, Cağaloğlu’ndaki binasında, “Hekimler susmaz, TTB susturulamaz. Meslek örgütlerine yönelik baskıları ve işlevsizleştirme çabalarını kabul etmiyoruz” sloganıyla basın toplantısı düzenledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın cuma günü Çağlayan Adliyesi’nde yapılacak duruşması için çağrı yapılan toplantıda, hazırlanan ortak açıklamayı İTO Başkanı Nergis Erdoğan okudu.

Erdoğan, TTB’nin ve tabip odalarının tarihi boyunca etik, bilimsel temellerle hekimlik değerlerini savunduğunu, hekim haklarının yanı sıra halk sağlığını öncelediğini vurguladı. “Hem yasayla kurulmuş kamu kurumu hem de bir sivil toplum kuruluşu niteliği ile sağlığın her alanında yapılan düzenlemeleri ele almak, elindeki verilerle eleştirmek, öneriler getirmek görevleri ve sorumlulukları arasındadır” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları gibi TTB de görevlerini yerine getirirken iktidarlarla ters düşebilmeyi de göze almak zorundadır. Çünkü toplumdaki temel işlevi, yöneticilerin uygulamalarını kendi kitleleri açısından, toplumun sağlığı açısından denetlemektir. Nitekim Covid-19 salgınında yönetimin hilafına, bilimsel verilerden elde ettiği bilgiyi toplumla açık seçik paylaşmış, birçok yanlıştan dönüş sağlamıştır. Hekimlerin yaşadığı şiddete, özlük haklardaki gerilemeye, itibarsızlaştırmaya karşı meslektaşların emeğini ve sözünü meydanlara taşımıştır. Her şeyden önce, gündeme geldiği günlerden bu yana sağlıkta dönüşüm programının bir çıkmaz sokakta sonlanacağını büyük bir isabetle dile getirmiştir. Hekimlerin ve kamuoyunun malumu olduğu üzere bu gerçekler, son dönem iktidarın bizleri hedef almasında temel nedenlerdir.”

“Bilinmelidir ki hekimlik değerlerinin, mesleki bağımsızlığın, halkın sağlık hakkının savunucusu olan TTB ve tabip odaları, bu engellere ve birçok baskıya karşı verdiği haklı mücadelelerle bugünkü gücüne ulaşmıştır” diyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Başkanımız Şebnem Korur Fincancı’nın yazılı olarak ifade vermeye geleceğini bildirmesine rağmen ciddiyetsiz, düzeysiz bir şov eşliğinde tutuklanmasını tüm topluma verilmiş bir gözdağı olarak görüyoruz. TTB’yi etkisizleştirmeye, güçten düşürmeye, susturmaya yeltenmek siyasal, sosyal ve sağlık alanı başta olmak üzere hayatın tüm alanında sürdürülen, halkın sağlığına zararlı politikaları artırmaktan başka amaç taşımamaktadır.”

Erdoğan, basın açıklamasının sonunda cuma günü Şebnem Korur Fincancı’nın Çağlayan Adliyesi’nde yapılacak duruşması için bir katılım çağrısı yaptı.

***

IŞİD’CİNİN DOSYASINDA GİZLİLİK KARARI

Fincancı hakkındaki iddianameyi bir ayda hazırlayan Ankara Cumhuriyet Savcısı M.Y., IŞİD’in ‘canlı bomba emiri’ olduğu iddia edilen Muhammed Cengiz Dayan hakkında 10 Ekim davası avukatlarının yaptığı suç duyurusunu önce 9 ay bekletti, sonra da soruşturma için gizlilik kararı aldırdı. Avukat Erkan Ünüvar, "Şu anda yargı makamları, bir doktoru bir IŞİD yöneticisinden daha tehlikeli gören bir anlayışa sahip. Bizim yıllardır anlatmaya çalıştığımız bu çarpıklığı en net gösteren olay budur sanırım" dedi. IŞİD’ci Dayan’ın, 10 Ekim katliamında kritik isimlerden biri olduğu düşünülüyordu. 10 Ekim davası dosyasına gelen belgelerde, Dayan’ın 10 Ekim katliamından 28 gün sonra Antep’te yakalandığı anlaşılmıştı. Dayan, yakalanmamak için polise ateş açmış ve yakaladığı araçta 2 adet tabanca ve 532 adet mermi ele geçirilmişti.

iktidarla-ters-dusme-goze-alinmali-1103135-1.