Anketler, iktidardaki erimeyi gözler önüne serdi. Saray ve yandaşlarını elde kalan son yoksul kesimleri de kaybetme korkusu sardı. MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, “AKP böyle giderse yüzde 25’lere geriler” diyor.

İktidarla yoksul halk arasındaki mesafe her geçen gün artıyor

Politika Servisi

Ekonomideki çöküşün de etkisiyle kamuoyu yoklamalarında AKP ve MHP tabanının her geçen gün eridiği görülürken Saray ve yandaşlarını, elde kalan son yoksul kesimleri de kaybetme korkusu sardı. Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, dünkü fiyat artışlarından bahsettiği yazısında devletin fiyat artışlarına karşı attığı etkisiz adımları Erdoğan’ın bonkörlüğüne, babacanlığına bağlarken, “Erdoğan’ın fiyat artışlarından dolayı büyük bir acı yaşadığını hissediyorum” dedi. Faturalara ilişkin düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen kimi yandaşlar da iktidarı zaman zaman uyarma zorunluluğu hissediyor.

MUHALEFET ADIM ATMALI

AKP’den oy kopuşunun devam ettiğini belirten MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, “KDV indirimleri, elektrik tarifesindeki değişiklik gibi hamleler henüz anketlere yansımadı” diyor. Gıdada, suda yapılan kısmi indirimlerin yurttaşı tatmin etmeyebileceğine dikkat çeken Kulat, “Alt gelir gruplarındaki seçmenler nezdinde Erdoğan’ın sosyal yardımlara dayalı oy potansiyeli var. Türkiye’de, 20 milyonun üzerinden insan doğrudan veya dolaylı olarak yardım alıyor. Muhalefetin bu yardımların kesilmeyeceğini, hatta artacağını anlatması, bundan da önemlisi yardıma muhtaç duymayan bir toplum vaadinde bulunması önemli” ifadelerini kullanıyor.

iktidarla-yoksul-halk-arasindaki-mesafe-her-gecen-gun-artiyor-982475-1.
Mehmet Ali Kulat

YÜZDE 25’E DÜŞER

1 Kasım 2015 seçimlerinden bu yana AKP’nin oylarının eridiğini vurgulayan Kulat sözlerini şöyle sürdürüyor: “Şu anda AK Parti, yüzde 30 bandında seyrediyor. Bu oranın içinde kendisini kamufle eden yüzde 2 civarında bir HDP seçmeni var. Farklı endişelerinden dolayı HDP’li olarak değil, AK Partili olduklarını söylüyorlar. Bunları çıkardığımızda AK Parti’nin yüzde 28 civarında olduğunu görüyoruz. Kriz derinleştikçe oy eriyişi devam edecek, AK Parti çekirdek oyu olan yüzde 25'e kadar inecek. Ancak AK Parti’den kopan seçmenin, gittiği yerde kalıcı olması için de muhalefetin ekonomi programlarını güçlü bir şekilde anlatması şart.”

‘‘AK Parti ile oy geçirgenliği olan partiler önemli’’ diyen Kulat ayrıca şu değerlendirmeyi yapıyor: ‘‘Mesela CHP öyle bir parti değil. AK Parti’ye kızan seçmen, CHP’ye gitmiyor. İYİ Parti’ye, DEVA’ya, Gelecek Partisi’ne gidiyor. Eskiden AK Parti’nin otobüsünden inen yolcular, durakta bekledikten sonra, arkadan gelen AK Parti dolmuşuna biniyordu. Şimdi ise İYİ Parti’nin, DEVA’nın, Gelecek Partisi’nin otobüsüne binmeye başladı. Bu partilerin oylarını artırmak için özellikle ekonomiyle ilgili söylemlerini güçlendirmeleri gerekiyor. Türkiye’nin ekonomisini AK Parti’den daha iyi yönetebileceklerini seçmene anlatmaları gerekiyor. Ayrıca ekonomi kadrolarının da güçlü olduğunu anlatmaları gerekiyor.’’

***

AKP ve MHP’de erime her ankete yansıdı

Aralarında GENAR ve Optimar gibi iktidara yakın kimi anket şirketleri dahi partideki eriyişi gizleyemez durumda. Son olarak 5 araştırma şirketi, oy oranlarını açıkladı. GENAR'a göre AKP'nin oyu yüzde 37,6, CHP'nin ise yüzde 26 civarında. Optimar Araştırma'ya göre AKP'nin oyu yüzde 36,5 iken, CHP'nin oyu yüzde 26,7, İYİ Parti'nin yüzde 10,9 civarında. AREA Araştırma'ya göre ise AKP'nin oyu yüzde 32, CHP'nin oyu yüzde 27,1, İYİ Parti'nin oyu yüzde 15,4 civarında. Gezici Araştırma ise oy dağılımını şu şekilde açıkladı: Yüzde 31,3 ile AKP, yüzde 27,2 ile CHP, yüzde 12,1 ile İYİ Parti.