Google Play Store
App Store

İzmit’te ihbar sonucu yapılan denetimlerde bazı market ve bakkalların eczane dışında satışı yasak olan ilaçları sattığı belirlendi. TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yaptığı açıklamada, “Bu tür yerlerden alınıp kullanılan ilaçlar telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabiliyor” dedi.

İlaç satan bakkal ve marketlere ceza

Haber Merkezi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), geçtiğimiz günlerde İzmit’te ihbar sonucu yapılan denetimlerde bazı market ve bakkalların eczane dışında satışı yasak olan ilaçların satıldığının belirlenmesi üzerine, Sağlık Müdürlüğü tarafından ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacağı duyuruldu.

Konuyla ilgili açıklama TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, market, bakkal, benzin istasyonu gibi yerlerde ilaç satışının yapılmasının halk sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu tür yerlerden alınıp kullanılan ilaçlar telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabiliyor” dedi.

Saydan açıklamasında şunlara yer verdi:

“Bakkal, market ve benzin istasyonları gibi yerlerde özellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü, soğuk algınlığı gibi ilaçların satışı yapıldığı bilgisini alıyoruz. Eczane dışında kontrolsüzce ve bilinçsizce satılan bu ilaçlar vatandaşlarda telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabiliyor. Örneğin, kalp yetmezliği rahatsızlığı olan birsinin bu şekilde kontrolsüzce soğuk algınlığı ilacı alması ritim bozukluklarına bağlı rahatsızlığı ortaya çıkarabiliyor.”

İLAÇ İÇİN EN GÜVENİLİR YER ECZANELERDİR

Saydan, internette son kullanma tarihi geçen, hatta az kullanılmış olarak satışa çıkan ürün dahi olduğunu söyleyerek, “ilaçların ve gıda takviyelerinin doktor kontrolünde ve eczacı danışmanlığında kullanılması gerekiyor” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Eczanelerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından denetimi yapılan, ısı, nem ve diğer saklama koşullarının yanı sıra mevcut ürünlerin son kullanım tarihlerinin kontrolü yapılarak kaliteli şekilde muhafaza edilen, insan sağlığına yönelik ürünlerin en güvenilir şekilde korunup saklandığı yerlerdir.

TEİS olarak, yetkililer tarafından ilaçların, eczane ve ecza deposu dışında satışının ve depolanmasının yasak olduğu, bu tür yerlerine denetimler yapılarak tespiti halinde ilgililer hakkında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz.”

KANUNLA BELİRLENDİ

Öte yandan, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu’nun 43’üncü Maddesinde, “Zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbî ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasak. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere dükkanında bulunduranlar TCK’nın 193’üncü maddesine göre cezalandırılır” ibaresi yer alıyor.

Fotoğraf: AA (Arşiv)