İlaç üreticisi isyanda

BirGün/Ankara

Artan döviz kuru ilaç sektörünü de vurdu. Kur artışı nedeniyle yurttaşların ilaca, ilaç üreticilerinin ise hammaddeye erişiminde sıkıntılar yaşanmaya başladı. İlaç üreticileri ile temaslarından bahseden CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Geçen hafta yaptığım açıklamalardan sonra telefonlarım susmadı. İlaç üreticileri artan kur yüzünden hammadde alamaz ve ilaç yapamaz duruma geldiklerini ifade ederek iş durdurma, işçi çıkarma ve kapatma kararı almak zorunda olduklarını belirttiler” dedi. 

HER 5 İLAÇTAN BİRİ YOK 

Üreticilerin “Hasta da biz de mağduruz. Sermayemiz yok” dediğini aktaran İlgezdi, “İlaç üreticileri, önlem alınmazsa yerli ilaç endüstrisinin yok olacağını, çok daha fazla ilacın piyasaya çıkamayacağını, hastaların da daha çok mağdur edileceğini söylüyorlar” diye konuştu. İlgezdi, dövizin faiz kararı sonrasında hızla arttığını anımsatarak “Hâlâ iktidar tarafından alınan bir önlem yok. Ve her gün, bir önceki günden daha kötüye gidiyor. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalı” dedi. Artan kur yüzünden ithal ilaçların daha da az geldiği ve bu yüzden ilaç sıkıntısı yaşandığını da belirten İlgezdi, “Eczacılar her 5 ilaçtan 1’inin olmadığını ifade ediyor. İlaç endüstrisi aktörleri gibi eczacılar da arayarak sıkıntılarını dile getiriyor. Depolarda ilaçların yüzde 20’sinin olmamasının ciddi sorunlara neden olduğunu bildiriyorlar” dedi. Dr. İlgezdi, en son aralık 2022’de avro 19 lirayken 10,76 liraya çıkarılan ilaç avro kurunun halen değiştirilmediğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Avro şu an 27 lira. Halen bakanlık bir düzenleme yapmadı. İlaç endüstrisinin bu rakamlarla devam etmesi mümkün değil. Hem yerli ilaç üreticilerimiz, hem orada çalışanlar, hem de o ilaçlara ihtiyaç duyanlar daha da mağdur olmadan bir çalışma yapılmak zorunda.” 

İTHÂL İLAÇLARDA AVRO FİYAT GÜNCELLEMESİ

Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile bazı ilaçlarda avro fiyat güncellemesi yapıldı. Ayrıca yayımlanan başka bir tebliğde SMA hastaları için ilaç kullanım kriterleri yeniden düzenlendi. SMA hastalarında kullanılan Nusinersen Sodium adlı ilaç bedeli ödenecek ilaç listesine alınarak, SGK tarafından karşılanacak.