İlber Hoca’dan Fetih şöleni sitemi: Bilgisizlik tabii…

Tarihçi İlber Ortaylı, AKP’nin Fetih şölenlerini gerek estetik açıdan gerekse birçok unsurun tarihle bağdaşmaması nedeniyle eleştirdi.

Her daim bilgisizce yapılan konuşmalara ettiği sitemlerle gündeme gelen Ortaylı, Cumhuriyet Gazetesi'nden Selin Ongun'a yaptığı yorumlarda etkinliklerin “estetik açıdan her yerde çuvallandığını” söyledi.

Ortaylı, 1953 yılında Fetih’in 500. yılından bu yana bir arpa boyu ilerlenmediğini ifade ederek, “O tarihte Yunan Kralı geliyor diye “bu kutlamalar ayıp olacak” dediler. Sanki İstanbul’un fethinin hesabı Yunanistan’ın “Danimarkalı Alman asıllı kralına verilecek” gibi böyle tuhaf bir tutuma girdiler. Bilgisizlik tabii…” dedi.

Gösteri mühendisliğinin çok yetersiz olduğunu savunan Ortaylı, eleştirilerini “1953’ü hatırlattım işte. Bir kere müzik bilinmiyor. Filolojiden haberiniz yok. Metinlere hiç bakmamışsınız. Mesela İkinci Mahmut’un lağvettiği mehter takımının kıyafetlerinin çizimi mevcuttur. Bunu bile doğru düzgün kullanmamışsın...” diye sıraladı.


YAPAMIYORSAN, ÖĞRENECEKSİN
Ortaylı, çoğu siyasetçinin “Ecdadımıza yakışır kutlama” temennilerin sadece sözde kalmasaından yakındı.

Gösterileri düzenleyenlerin yeterince özen göstermediğini belirten Ortaylı, “Yapamıyorsan, yapacaksın, öğreneceksin. Sen yapamıyorsan, bileni getireceksin. Bastıracaksın parayı. Bak film kutlamasını Yeşilçam yapsaydı öyle olmazdı o. Bulmuş adamı getirmiş, iyi oldu. Bu konuların hepsinin artık uzmanı var” dedi.

Ortaylı, hayal ettiği Fethi töreniyle ilgili ise şu ifadeleri kullandı: “Önemli bir geçit töreni yaparsınız, musikisi ile ciddi bir hazırlık gerekir. Tabii ibadullah İstanbul üzerine Mayıs ayı boyunca kongreler tertip edersiniz. Bu da adet olur. Pera Enstitüsü başka bir ruhta çalışır, İlim Yayma Cemiyeti ayrı bir havada çalışır. Daha başkası da çıkar. Fener Rum Patrikhanesi’nin düzenlediği toplantıya bir İslam tarihçisinin katılması neden olmasın? Çok şey yaparsınız. Burada o ruh, gösteri mühendisliği denen hadise bizde yok. Bu önemli bir şey. Çünkü onun arkasında müzik olur, moda olur, bilinç ve bilgi olur.”