İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na türbede ellerini arkaya bağlamasıyla ilgili inceleme başlatılmasının ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Hiçbir türbede eli arkada gezilmez” dediği iddia edildi. Ortaylı, "Böyle bir absürt açıklamam yok" diyerek "Türbe işlerine karışmıyorum” ifadelerini kullandı

İlber Ortaylı, kendisine atfedilen 'türbe' açıklamasını yalanladı: Böyle bir absürt açıklamam yok

Prof. Dr. İlber Ortaylı, kendisinin söylediği iddia edilen, "Hiçbir türbede eli arkada gezilmez" ifadelerini yalanladı. Ortaylı, "Böyle bir absürt açıklamam yok" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında türbede ellerini arkaya bağlamasıyla ilgili inceleme başlatıldı.

İBB Başkanı İmamoğlu’na yönelik incelemeye ilişkin tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Hiçbir türbede eli arkada gezilmez” dediği iddiası gündeme geldi.

Ortaylı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sağda solda kaynaksız, adım kullanılarak söylenenlere aldırış etmeyin. Böyle bir absürt açıklamam yok. Türbe işlerine karışmıyorum” ifadelerini kullandı.

ilber-ortayli-kendisine-atfedilen-turbe-aciklamasini-yalanladi-boyle-bir-absurt-aciklamam-yok-872492-1.

İMAMOĞLU'NDAN YANIT

Öte yandan İmamoğlu, başlatılan inceleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, şunları söyledi:

"Bu soruşturma sürecini başlatan akla, buraya imza atan, onay veren, imza atan akla şunu soruyorum: O zaman şöyle bir durum doğdu artık. Birini elleri arkasında gezerken gördüğünüzde, hakaret etti diye başvurabilirsiniz ve bu karşılık bulur. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. Bir mezarlıkta, bir anıtın önünde eli arkada, rahmetli dedem eli arkada yürümeyi severdi. Bu bir alışkanlıktır yokuş yerlerde. Anlatayım işin ergonomisi açısından. Karadeniz’de rampa bir yerde yürürken, insanlar 90 derece duramaz. Bir eğimle yürürsünüz. Eğimle yürüdüğünüz zaman; -Karadeniz doğa bilgisi vereyim size- elinizi arkaya attığınızda bu size hem bir güç hem de merkezi bir denge yaratır. Karadenizliler bilir. Bu şekilde siz, o rampayı, güç yokuşları daha kolaylıkla çıkarsınız. Bu aslında bir güvencedir. Orada sizi güvenceye alır. Benim de o günkü geleneksel tavrımdan dolayı yaptığım yürüyüş biçimi üzerinden, böyle bir anlam çıkarabilmek ve bu anlamın oraya taşınması, bu anlam üzerinden soruşturma başlatma becerisinin ortaya konması müthiş yaratıcı."