Ilbıra Dağı’nın maden sahası ilan edilmesinin ardından doğa talanı başladı. Yöre halkı çevre katliamına karşı platform kurarak mücadeleye başladı. Hukuki süreci başlatacaklarını belirten yurttaşlar Muhammet Tokat’ı ziyaret ederek bölgede yaşananlar hakkında bilgi verdi.

Ilbıra’da çevre katliamı

BİRGÜN İZMİR

Muğla’da çevre gönüllüleri Milas’a bağlı Bafa Mahallesi’nde Ilbıra Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edilip ağaç kesiminin başlaması üzerine harekete geçti. Bafa Ilbıra Dağı Koruma Platformu’nu kuran çevreciler maden firmalarının ağaç kesimini durdurması yönünde Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı ziyaret ederek çalışmalar ve bölgede yaşananlar hakkında bilgi verdi.

DOĞAMIZ KATLEDİLİYOR

Ilbıra Dağı Platformu başkanı Ali Özgür, “Boksit (alüminyum) madeni ve diaspor kristalleri çıkarılacağı belirtilen Ilbıra Dağı, çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı, ayrıca endemik türde bitkilere de sahip. Doğamız katlediliyor, tek geçim kaynağımız zeytincilik, zeytin ağaçlarımız ölüyor” dedi.

Özgür, Ilbıra Dağı için hukuki süreç başlatacaklarını ve mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

ÇEVRECİ OLMAMIZ ŞART

Muhammet Tokat “Halkı da bu işin içine daha çok çekmemiz gerekiyor. Çevrecilere Ülkemizde hep kötü gözle bakılır. Ancak doğayı ve çevremizi koruma adına çevreci olmamız şart” dedi.
Platform içerisinde teşkilat yapısının tamamlandığını ve görev dağılımının yapıldığını söyleyen Bafalı Gazeteci Yazar Abdullah Gürgün de, 48 yıldır yurtdışında yaşadığını hiçbir Avrupa ülkesinde böyle yüzeysel bir çalışma yapılmadığını dile getirdi.

ILBIRA'DA KATLİAMIN ÖNÜNE GEÇİLSİN

Büyükşehir Yasası sonrası kapatılan Bafa Belediyesi eski Başkanı Zühra Dönmez ise “Daha önce Bafa gölü için de bir platform oluşturulmuştu. Bu sayede yapılan çalışmalarla Bafa gölünün yeniden nefes alması sağlandı. Aynı duyarlılığı şimdi de Ilbıra dağı için göstererek ağaç katliamlarının önüne geçilmesinin sağlanmasını istiyoruz” dedi.

ORMAN İŞLETMESİ FİRMA ADINA AĞAÇ KESİYOR

Platformu adına açıklama yapan Mimar Tolga İltir şunları söyledi “Maden firması her ne kadar kesim yapmayacağız dese de aldıkları diaspor ve boksit arama ruhsatları yüzeysel aramayı gerektiriyor. Şimdiye kadar firma tarafından 150 dönüm alanda ağaç kesimi yapılmış. Ve daha 150 dönüm içinde ağaç kesim başvurusu bulunuyor. Milas Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri firma adına bu ağaçların kesimini gerçekleştiriyor” dedi.