Ilbıra Dağı Platformu ikinci kez toplandı: "Bölgenin doğal yapısını korumakta kararlıyız"

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milas’ta faaliyet gösteren Milenyum madencilik firmasının Ilbıra Dağı üzerindeki ormanlık bölgede diaspor madeni arama çalışmaları nedeniyle ağaç kesimleri yapması üzerine kurulan Ilbıradağı Platformu, ikinci toplantısını Bafa’da gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Bölgenin doğal yapısını korumakta kararlıyız" dedi.

Büyük bir katılımla gerçekleştirilen toplantıya; Ilbıra Dağı Platformu üyelerinin yanı sıra Akbük ve Didim çevre gönüllüleri, Muğla Çevre Platformu üyeleri, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Milas İlçe Başkanı İlgin Göktepe, Tüm Emekli Sen, Muğla Tabip Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İlk konuşmayı Ilbıradağı Platformu Sözcüsü Abdullah Gürgün, yaşanan süreci anlatarak, Milenyum şirketinin 6 sayfalık açıklamasına değindi ve “Bizim ne Milenyum’la ne de diğer izin alan firmalarla hiçbir sorunumuz yok ama ‘yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ ya da ‘dağdan gelen bağdakini kovar’ sözlerini hatırlatıyoruz. Onlar bizi rahatsız etmese hiçbir sorunumuz yok. Ama yaşadığımız ve yaşayacağımız sıkıntılara karşı çıkma hakkımız var ve biz burada bunu yapıyoruz” diye konuştu.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI AÇILACAK

Daha sonra, platform için hukuki süreci başlatacak olan avukat Mutlu Çakır, Anayasanın 56. maddesinde ifade edilen ‘herkes sağlıkı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ ilkesi gereği, yapılan yanlışlara karşı mücadele ettiklerini ve edeceklerini belirterek, hukuki açıdan “yürütmeyi durdurma davası” açacaklarını kaydetti.

"ÜLKEMİZİN DOĞASI YAĞMALANIYOR"

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Ilbıra’da orman kesiliyor, Çallı-Türbe köylerinde izinsiz güneş enerjisi santrali kurmak için fıstık çamları kesiliyor, İkizköy-Karacahisar-Çamköy’de kömür çıkarmak için istimlakler sonucu köylüler göçe zorlanıyor" diyerek şöyle konuştu:

“Elbette madenler aranacak ya da çıkartılacak ama bunlar yapılırken gerçekleştirilen doğa katliamlarına karşı da vatandaşın tepki vermesi doğaldır. Bu bölge, Bafa Gölü ve çevresiyle çok önemli bir bölge. Bu bölgenin geleceği için stratejik planı yapıyoruz. Bölgede ekolojik tarım ve ekolojik turizm yapılması için çalışıyoruz. Bölgenin doğal yapısını korumakta kararlıyız."

Daha sonra konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Milas Temsilcisi Azmi Peker, kendisinin bir jeolog olarak maden arama ve çıkartılmasına karşı olamayacağını ama 'maden mi orman mı' tercihinde, “orman”ı tercih edeceğini söyledi.

Muğla Tabip Odası Temsilcisi Dr. Çağlayan Üçpınar da maden çıkartılan bölgelerde yaşayanların pek çok hastalığa yakalandığını ve ömürlerinin kısaldığına dikkat çekti.

Toplantıya katılanlar, girişimlerinden sonuç alınabilmesi için bir an önce yasal girişimlerde bulunulmasını ve yetkililerle görüşülmesinin önemli olduğunu dile getirdi.