İlerici Enternasyonel’den Atina’da ‘barış’ çağrısı

Umut Can FIRTINA

İlerici Enternasyonel tarafından yayımlanan Atina Beyannamesi, “dünyayı sağduyulu olmaya” davet ederken, dünyadaki gerilimi düşürmeyi hedefleyen küresel güvenlik yapıları öngörüyor. Atina Beyannamesi, geçtiğimiz cuma günü Atina’da yapılan basın toplantısıyla duyuruldu. Beyannameyi İlerici Enternasyonal adına konsey üyeleri yazar Ece Temelkuran, İngiliz Parlamento Üyesi ve eski İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ve eski Yunanistan Ekonomi Bakanı ve Yunanistan muhalefet partisi MeRA25 Lideri Yanis Varoufakis okudu.

Deklarasyon’da şu ifadeler geçiyor:

•İşgale, yerinden edilmeye ve istilaya maruz kalan herkesin yanında olduğumuz gibi Ukrayna halkının da yanındayız.
•Acil ateşkes, Rus askeri güçlerinin çekilmesi ve Birleşmiş Milletler kapsamında Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya tarafından garantiye alınacak kapsamlı bir Barış Anlaşması talep ediyoruz.
•Uluslararası Hukuk’a ve hakları korunması ve etnik kimliklerine ve dinlerine bakılmaksınız güvenli bir yer sağlanması gereken tüm sığınmacılara saygı gösterilmesi konusunda ısrarcıyız.
•Dünyanın giderek artan militarizme, hiper modern kitle imha silahlarına ve üçüncü dünya savaşına yatırım yapan bloklara ayrılmasına karşıyız.
•Kalıcı barışa ancak askeri blokların gerilimi azaltan, özgürlüklerin genişleten, sefaletle savaşan, sömürüyü kısıtlayan, sosyal ve çevreci adaleti hedefleyen, bir ülkenin başka bir ülke üzerindeki hâkimiyetini sonlandıracak kapsamlı güvenlik yapılarıyla değiştirilerek ulaşılacağına inanıyoruz.