ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Ortadoğu Barış Planı' adı altında sunulan Filistin'i ilhak planı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ele alınıyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katıldığı oturumlarda, planı kınayan karar tasarısının oylamaya sunulması bekleniyor

İlhak planı masada

Dış Haberler Servisi

ABD'nin İsrail'in işgalini onaylayan Filistin'i ilhak planı, 'Ortadoğu Barış Planı' adı altında tartışılmaya devam ederken Filistin'in itirazları da uluslararası kamuoyunda yer alıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), söz konusu planı ele aldığı yeni oturumlar düzenliyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katıldığı oturumlarda İsrail'in uluslararası hak ihlallerini anlatması planlanıyor. Filistin'in ilhak planına karşı çıkılmasını içerdiği tahmin edilen karar tasarısının da katılımcı ülkelerin oylamasına sunulması bekleniyor.

'KARAR TASARISI' KRİZİ

BMGK'ye sunulan karar tasarısı söz konusu oturumlarda gündeme getirilen önemli bir konu başlığı olarak yer alıyor. Kimi iddialara göre, karar tasarısının halen müzakere edildiği ve bu nedenle oylanmasına ilişkin belirsizliğin devam ettiği aktarılıyor. ABD'nin yaptırım tehditlerinin karar tasarısında kimi değişikliklere neden olduğu da belirtilirken, bazı diplomatlar, ABD'nin tasarıdan, 'İsrail'in yerleşim birimlerinin yasa dışı olduğu' ifadelerinin çıkarılmasını istediğini söylüyor. Endonezya ve Tunus tarafından sunulan karar taslağının 15 üyeden 9’u tarafından desteklenmediği de yine iddialar arasında yer alıyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ise bu iddiaları yalanlayarak karar tasarısının oylamaya sunulacağını dile getirdi. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Sekreteri Saib Ureykat, DPA'ya yaptığı açıklamada, "Karar taslağı dağıtıldı ve hala gündemde. İstişareler sona erdiğinde, metindeki sabit tutumumuz değiştirilmeden oylamaya sunulacak” dedi.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Öte yandan, Filistin'de Batı Şeria'nın Ramallah kentinde ve Gazze'de protesto gösterileri dün de devam etti. Ramallah'ın El Manara Meydanı'nda düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. İsrail askerleri, Ramallah’ın kuzeyindeki Beit İl askeri kontrol noktası yakınında gösteri düzenleyen Filistinlilere ise sert müdahalede bulundu. Gazze'nin merkezindeki Meçhul Asker Anıtı önünde düzenlenen eylemde ise Filistin bayrakları ve ABD karşıtı dövizler taşındı.