ABD ve İsrail’in ilhak planı adım adım işliyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, pandemi koşullarına rağmen Tel Aviv’i ziyaret etti, Başbakan Netanyahu’yla görüştü. Pompeo, Batı Şeria’nın ilhakını öngören plana bağlı olduklarını açıkladı. Filistinli liderler de son gelişmeler üzerine Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın çağrısıyla 16 Mayıs’ta Ramallah’ta bir araya geliyor

İlhak ziyareti

ABD Başkanı Donald Trump’ın başta Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’nin ilhakını içeren, Filistinlilerin haklarına saldıran planında adım adım yol alınıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, salgın koşulları altında dün İsrail’in başkenti Tel Aviv’de Başbakan Binyamin Netanyahu’yla buluştu. Filistinlilere yönelik baskılarını son günlerde ciddi ölçüde artıran, en son 15 yaşındaki bir çocukla epilepsi hastası Filistinli bir gencin ölümünden sorumlu tutulan İsrail yönetimi, ABD’nin ilhak planına bağlılıklarını ve uygun adımların atılacağını dile getirdi.

‘BİRBİRİMİZE BAĞLIYIZ’

Pompeo’ya koronavirüs krizinin ortasında yaptığı ziyaretten ötürü teşekkür eden Başbakan Netanyahu, söz konusu ziyaretin ‘Amerikan-İsrail ittifakının gücüne işaret ettiğini’ söyledi. İran’ın pandemiye rağmen saldırgan tutumunu sürdürdüğünü savunan Netanyahu, Başkan Trump’a da ‘İran terörünün efendilerine karşı güçlü bir tavır’ benimsediği için teşekkür etti.

‘İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini ilhak etmeye karar verme hakkı olduğunu’ ileri süren Pompeo da “ABD’nin İsrail’e bağlılığı hiç bu kadar güçlü olmamıştı” diye konuştu. Pompeo, görüşmelerde Covid-19 ile ortak mücadelenin yanı sıra İran’ın bölge ve dünyadaki tehlikeli faaliyetlerine karşı ortak hareketin de ele alındığını söyledi.

ÇİN’DEN RAHATSIZ

Netanyahu’nun ardından hükümetin koalisyon ortağı Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ile görüşen Pompeo, Tel Aviv’den ayrılmadan önce İsrail Kamu Yayın Kuruluşuna (KAN) konuştu.

Verdiği demeçte Pompeo, Çin Komünist Partisi’nin (Pekin hükümeti) İsrail’in altyapısıyla herhangi bir bağlantısı olmasını istemediklerini söyledi. “İsrail’in Çin ile iş birliği yapması, Washington’un Tel Aviv ile önemli projelerde çalışmasını tehlikeye atıyor” diyen Pompeo, bu konuda Netanyahu ile görüştüğünü ve ona Çin’le işbirliğinin İsraillileri tehlikeye attığına dair istihbarat bilgileri verdiğini kaydetti. Pompeo, Netanyahu’dan hoşnut edici tepkiler aldığını ancak konunun hâlâ tartışma sürecinde olduğunu aktardı.

DOĞU KUDÜS’TE SALDIRI

Önceki gün iki isim görüşme yaparken İsrail askerleri de Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik gözaltı operasyonu yürüttü. İsrail güçleri Kudüs’te biri gazeteci dört Filistinliyi gözaltına aldı. Vadi Hilve Enformasyon Merkezi, gözaltı işlemine ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Kayıtlarda yaklaşık 10 İsrail polisinin Filistinlileri şiddet kullanarak gözaltına almaya çalıştığı görüldü. İsrail polisi, Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde Musap Şavır adlı gazeteci ile beraberindeki kişiyi de gözaltına aldı. İsrail polisinden gözaltılara ilişkin açıklama yapılmadı.