Öfkeli bir yazı bu. Çünkü öfkeliyim.

Öfkeli bir yazı bu. Çünkü öfkeliyim.

Kulüpler toplanmış, karar vermiş. Sporda şiddet yasasının şikeyi düzenleyen hükümleri ağır geliyormuş. Değişmesi lazımmış!

Aslında ilk tepkim gülmek olmuştu. Bayağı bir mavrasını yaptık arkadaşlarla. Ama bir türlü bu oyunun yakasından düşmeyen İlhan Cavcav’ın ağzından çıkanları bir kez daha okuyunca ürperiyor insan. Hatta tiksiniyor. Bu insanların yönettiği oyunu mu izliyoruz biz?!

Ne diyor İlhan Cavcav? ¨Sporda Şiddet Yasası’nın 55. maddesi kalksın¨ diyor. ¨Yasayı çıkaran meclisin suçu yok. Biz bu yasayı iyi incelemedik, hata bizde¨  diyor. Oturmuşlar, Süper Lig takımlarını yöneten başkanlar saatlerce Sporda Şiddet Yasası’nın 55. maddesinin değişmesi gerektiğini konuşmuşlar.

E ama yasa toplamda 27 madde?!

Şaka yapmıyorum. Sporda Şiddet Yasası 14 Nisan’da 27905 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve 27 maddeden oluşuyor.

Ama Cavcav ve peşindeki 17 kulübün başkanı ne bilsin! Ne gerek var!

Ortalık birbirine girmiş, yangın yeri ve futbolu yöneten bu adamlar hala zahmet edip de yasayı  okumuş değil!

O kadar öfkeliyim ki...

Cavcav ve 17 arkadaşının bahsettiği 55. madde Futbol Disiplin Talimatı’nın 55. maddesi.

Ama durun bir dakika!

O talimat da değişeli epey oldu. Eskiden 55. maddeydi. Artık bizim Süper Lig’in başkanlarını  rahatsız eden şike meselesini 58. madde düzenliyor.

Cavcav ve 17 arkadaşı Futbol Disiplin Talimatı’nı okumuş değil ki... Ne gerek var okumaya!

Şimdi değişsin dedikleri (neye değişsin dediklerini kendileri de bilmiyorlar ya) Sporda Şiddet Yasası’nı bir an önce meclisten geçirmek için günlerce kulis yaptıklarını biliyor musunuz?

Okumamışlardı ama belli ki yasa taslağının hazırlanması sürecinde kendi menfaatleri doğrultusunda istedikleri değişiklikleri yaptırmışlardı. Yoksa niye bu yasa çıksın diye meclis kapılarında yatsınlar?!

Okuyun göreceksiniz, yasa, tribünlerde yaşanan şiddet olaylarında kulüplerin sorumluluğunu en aza indiriyor, bütün yükü bireyin, yani taraftarın omzuna yıkıyor. O yüzden Cavcav ve 17 arkadaşı çok istedi bu yasayı.

Ah ama o 11. madde yok mu! Kör olasıca 11. madde! (Demek ki neymiş, yasada şikeyi 11. madde düzenliyormuş. Madem okumuyorsunuz ben tane tane anlatayım size.) Onu atlamışlar. Şikeyi düzenleyen hükümlerin sertliğini gözden kaçırmışlar. Şimdi o hükümler yumuşasın, ifadeler muğaklaşsın istiyorlar. Disiplin Talimatı’nda 58. maddede yer alan ¨Şike yapan takımlar küme düşme cezasıyla cezalandırılır¨ ifadesinin değişmesini istiyorlar. Yasada da aynı değişikliği yaptıracaklar.

Ama güya futbol uğruna feda ettikleri hayatları boyunca bir kez bile açıp bu talimatları okumadıkları  için bilmiyorlar ki, bu ikisi yetmez.

Bir de Futbol Müsabaka Talimatı var. Ben kendilerine buradan tüyo vermiş olayım. Müsabaka Talimatı’nın 24. maddesinin d fıkrasını da değiştirmeniz lazım sayın Cavcav. Orada da ¨şike yapan veya teşebbüs eden takım bir alt lige düşürülür¨ yazıyor.

Bu maddeler değişmezse kulüpler kendilerine başkan bulmakta zorlanırmış. Öyle diyor İlhan Cavcav. Gazetelere ilan vererek başkan aramak zorunda kalırmışız. Şikeyi cezalandırırsak kimse başkan olmazmış. Bunun Türkçesi ¨Şike yapmak bugün Türkiye’de bir başkanın görev tanımı içerisinde yer almaktadır. Şikeyi böyle sert bir şekilde cezalandırırsanız başkan bulamazsınız¨ oluyor.

Olsun.

Biz paşa paşa veririz ilanımızı tüm gazetelere, buluruz başkanımızı...

Çok rica ediyoruz İlhan Bey, lütfen artık bu odayı terk edin. Sıkıldık artık! Sizinle aynı havayı solumaktan sıkıldık. Bu cehaletten, bu hamasetten sıkıldık.

Lütfen İlhan Bey! Siz ve 17 arkadaşınız kapıyı dışarıdan kapatın.

Daha kibar nasıl söylenir bilemedim ki!