Üniversite öğrencisiyken tutuklanan İlhan Çomak, yıllar sonra yüzleştiği işkenceci polisleri tanıdı: Saçları bile değişmemiş

İlhan Çomak 22 yıl sonra işkencecileriyle yüzleşti

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

İstanbul Üniversitesi öğrencisiyken ,“Örgüt adına eyleme katıldığı” iddiasıyla 22 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak, yıllar sonra İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde kendisine işkence eden polisler Umut Karabay ve Yüksel Ateşoğlu ile yüzleşti. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya SEGBİS sistemiyle tanık olarak ifade veren polislerden Ateşoğlu’nu tanıyan Çomak, “ Saç modeli bile değişmemiş” dedi.

Coğrafya Bölümü’nde okurken, ‘örgüt adına eylem yaptığı’ iddiasıyla tutuklanan İlhan Çomak, bir kez daha hakim karşısına çıktı. İstanbul 4.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, İlhan Çomak ile avukatları, ailesi yanı sıra HDP Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, sanatçı Ferhat Tunç ve Berkin Elvan’ın anne babası katıldı. Çomak tam 22 yıl sonra 1994’de İstanbul Emniyet Terörle Mücadele Şubesi’nde kendisine işkence eden polis memurları Umut Karabay ve Yüksel Ateşoğlu ile yüzleşti. Duruşmada işkence altında ifade alındığını inkâr eden polislere tepki gösteren Çomak, polislerden Ateşoğlu’nu tanıdı.


Polis: İsmi çağrıştırıyor
Duruşmada ilk sözü 1994’te İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polis Umut Karabay aldı. Samsun Emniyet Müdürlüğünde görevini sürdüren Karabay, mahkeme heyetinin İlhan Çomak ‘ı tanıyıp tanımadığı yönelik sorusuna “Hatırlayamıyorum” diyerek cevap verdi. Karabay, “İstanbul’dan ayrılalı 20 yıl olmuş. İsmi çağrıştırma yapsa da olayı hatırlamıyorum” dedi. Mahkeme heyetinin, 9 Eylül 1994’te Çomak’ın verdiği ifadeyi okuması üzerine tekrar söz alan Karabay, “3921 numarası benim o dönemdeki yaka numaramdı. İfadede adı geçen bazı şeyleri kısmen hatırladım. Bazı isimleri kısmen hatırlasam da detaylarını hatırlamıyorum” beyanında bulundu. Hakimin, Çomak ‘ın ifadesinin baskı altına alınıp alınmadığına yönelik sorusuna, “Baskı altında alınmadı özgür iradesiyle ifade verdi” diye cevap veren Karabey ‘e Çomak’tan tepki geldi. Çomak, “ Yalan söylüyor. Özgür idare yok işkence yapıldı” diye karşılık verdi.

Umut Karabay’ın ardından yine tanık polis Yüksel Ateşoğlu dinlendi. Ateşoğlu, Sinop İl Emniyet Müdürlüğü’nde müdür yardımcısı olarak görev yaptığını belirterek, sadece birkaç ismi ve olayın orman yangını ile alakalı olduğunu hatırladığını söyledi. Çomak’ın ifadenin baskı altında alınmadığını iddia eden Ateşoğlu’nu Çomak yalanladı. Ateşoğlu’nu tanıyan Çomak, “Yalan söylüyor, bu polis bana işkence edenlerden birisiydi. Hatta ben askıdayken diğer polislere kızının yeni doğduğunu ve ona çorap aldığını söylüyordu. Saç modeli bile değişmemiş” dedi.