Onlar 2001 Krizi’nden sonra toplumsal muhalefetin meydanlardaki gür sesi esnaflar. Bugünkü politik iklim seslerini kıssa da dün uzun bir aradan sonra ilk kez esnaf eylemi yapıldı.

İlk esnaf eylemi Kadıköy’de

Rıfat KIRCI

Bundan 19 yıl önce yaşanan 2001 krizinin ardından toplumsal muhalefetin lokomotifi esnaf kesimi olmuş, yurdun dört bir yanında büyük esnaf mitingleri düzenlenmişti. Bugün esnaf daha zor durumda olmasına rağmen ülkedeki politik iklim esnafın da sesini kısıyor. Tüm baskılara rağmen, dün Kadıköy’de bir araya gelen 400 esnaf taleplerini hep bir ağızdan dile getirdi.

Lokantacılardan, kahvehanecilere, tekel bayilerinden, esnaf tedarikçilerine kadar her kesimden esnaf Rıhtım’da buluştu. Ortak talep kira yardımı. Esnaf yurttaşlar en azından kapalı kalan dükkanları için kira, fatura, stopaj ödemek istemiyor.

Buna karşılık dükkanlar bir hükümet kararıyla kapatıldı ancak esnafa tek kuruş destek yapılmadı. Tekel bayilerinin yoğunlukta olduğu gözlemlenen eylemde, kendisi tekel bayii olan Ferhat Yıldırım’a kulak verdik.

Yıldırım, “Kapatma saatlerimiz akşam 8’e alındı. Bu bizim için resmen iflasın başlangıcı oldu. En azından diğer açık kalan yerler gibi saat 10’a çekilmesini istiyoruz. Birçok işyeri saat 10’da paydos ederken bizim 8’de kepenkleri kapatmamız sonucu, elde ettiğimiz gelir kiramızı, suyumuzu bile ödememize yetmiyor. Bu esnafı batırmaya yönelik alınmış bir karar” ifadelerini kullandı. Öte yandan bir diğer sorun da esnafın biriken borçları. Bu konuya ilişkin Yıldırım, “Çoğu arkadaşımız pandemi döneminin başında aldıkları kredilerle ayakta duruyordu. Herkes krediyi kullandı. Şimdi krediyi döndürmek için bankaya gösterebileceğimiz bir nakit akışı bile yok. Hiç değilse düşük faizle bir kredi paketinin tekrardan çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu