TBMM’nin 28’inci yasama dönemi, geçmiş dönemlerde olduğu gibi AKP’nin hayali başarı hikayeleriyle başladı. Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, yeni bölgesel ve küresel dengelerin oluştuğunu, dış güçlerin birçoğunun gerilediğini, Türkiye’nin ise tam tersi bir konumda olduğunu öne sürdü. Muhalefet ise açıklamaların doğru olmadığını vurguladı.

İlk günden dış politikada hayal satmaya başladılar
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Genel Kurul’dayaptığı konuşmada, geçmiştebelirleyici olan güçlerin giderek uluslararası arenada bu yeteneklerini kaybetmekte olduklarını iddia etti. 

Oktay, ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere, geleneksel güç odaklarının yaşanan küresel gelişmeler ve krizlerle başa çıkmakta ekonomik, siyasi ve en önemlisiilkesel olarak yetersiz kaldığını gözlemlediklerini öne sürdü.  

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li Üyesi, eski ABD Büyükelçisi Namık Tan ise Oktay’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Tan, “Bugün devletinkurumsal yapısı büyük ölçüde bozulmuş vaziyettedir. Hukuk ve adalet sistemi, laiklik ve demokratik kurumlar zafiyet içerisindedir. Temel hak ve özgürlükler alanında ciddi bir gerileme söz konusudur. Tabiatıyla bu durum uluslararası planda Batı aidiyetimizin sorgulanmasına ve giderek çağdaş dünyadan soyutlanmamıza yol açıyor” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de AKP'li Fuat Oktay'ın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. BirGün'e değerlendirmelerde bulunan Çakırözer, “Ülkemiz basın özgürlüğünde, demokraside, hukukta her geçen gün aşağılara düşerken hangi küresel ağırlıktan bahsedebiliriz? 'Küresel ağırlığımızı artırıyoruz’ dediğimiz bir ülkenin Cumhurbaşkanı para için dün kara dediğine bugün ak diyor. Darbenin finansörü olanlarla anlaşmalar imzalıyor. Dışarıda böyleyken içeride kendi vatandaşımıza zulüm ediyoruz. Böyle küresel ağırlık artmaz" dedi.  

***

Üst düzey iki ziyaret

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine, bugünİstanbul'a gelecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirecek. 

Diğer yandan Türkiye ve Mısır arasında büyükelçilerin karşılıklı olarak atanması kararınınardından Mısır Devlet BaşkanıSisi’nin 27 Temmuz'da Ankara’yı ziyaret etmesi bekleniyor.