Protestolarla karşılandığı Almanya’da Erdoğan, Merkel ile ilk görüşmesinde beklediğini bulamadı. Ekonomik destek sözü vermeyen Merkel, yargı bağımsızlığı eleştirisinde bulundu

‘İlk raundda' istediği olmadı

AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, protestolarla karşılandığı Almanya’da Başbakan Angela Merkel’den de beklediği desteği alamadı. Türkiye’ye ekonomik yardım yapılmayacağını daha görüşme başlamadan bir kez daha vurgulayan Merkel, özellikle yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve insan hakları konularında önemli eleştiriler yöneltti.

Protestoların gölgesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti protestoların gölgesinde devam ediyor. Alman kamuoyunun, gazetecilerin, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra pek çok siyasetçi AKP iktidarının baskıcı tutumunu eleştiriyor.

Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı’nda askeri törenle karşılandı. Erdoğan, Steinmeier ile görüşmesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Ekonomi sağlammış!

İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye gelişmeleri, göç ,aşırı sağcılığın yükselişi gibi konuları ele aldıklarını söyleyen Merkel, Türkiye’de pek çok tutuklu Alman vatandaşı olduğun hatırlatmayı ihmal etmedi.

Almanya ziyaretinin kredi arayışı olduğu bilinen Erdoğan’ın, “Türk ekonomisinin sağlam temeller üzerinde kurulu olduğunu Merkel’e ifade ettim. Dönemsel dalgalanmaların tedbirler sayesinde sınırlı kaldığını ifade etmek isterim” çıkışı dikkat çekti.

Erdoğan ayrıca, vize serbestisi konusunda kalan kriterleri en kısa zamanda yerine getirme sözü de verdi.

‘FETÖ, PKK ile aynı değil’

Ancak toplantının soru-cevap bölümünde iki lider arasındaki anlaşmazlık daha da gün yüzüne çıktı. İlk ayrılık 15 Temmuz’un ardından Almanya’da giden ‘FETÖ’ mensupları üzerinden yaşandı.

Almanya Başbakanı Merkel, “PKK Almanya’da yasaklanmıştır. Fakat Gülen yapılanmasıyla ilgili böyle bir sonuca varmak için daha fazla nesnel bulguya ihtiyacımız var” dedi. Merkel, soruşturmaların devam ettiğini söyledi.

Bir kez daha iade talebini tekrarlayan Erdoğan ise, “PKK’nın bir terör örgütü olduğunu kabul eden bir Almanya’nın bunu yapmaktan daha kolay bir şey olamaz. Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Bu türleri yakalayıp teslim etmek ülkemizin huzuru mutluluğu için çok büyük önem ifade ediyor” diye konuştu.

Erdoğan aynı: Yargıya saygı yok

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan eski MİT eski mensubu Enver Altaylı’ya dair soruda karşısında ise Erdoğan, “Ne ben Almanya’nın hukuk sistemini veya mahkemelerini eleştirme hakkına sahibim, ne de sizler Türk yargı sistemini eleştirme hakkına sahipsiniz” dedi.

Ancak Erdoğan’ın, “Kendi ülkemde bile beğenmediğim kararların verildiği zamanlar olmuştur. Ama uymak durumunda kalmışımdır. Saygı duyarız, duymayız ayrı konu” şeklindeki sözleri konuyla ilgili tahammülsüzlüğünü bir kez daha ortaya koydu.

Angela Merkel ise, “Bazı vakalarda iddianamenin henüz hazırlanmamış olmasını konuştuk. Bundan ötürü çok muğlak bir durum ortaya çıkıyor. Tabii ki yargı bağımsızlığına saygılıyız, fakat bazı süreçlerin farklı işlemesini isterdik” eleştirisinde bulundu.
Tutukluluk konusunda hızlı çözüm istedi

Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşları da gündeme geldi. Merkel de duruma hızlı bir çözüm bulunması için Erdoğan’ı uyardı. Serbest kalan kişiler için memnun olduklarını ifade eden Merkel, Erdoğan’la yapacakları ikinci görüşmede bu konuyu yeniden ele alacaklarını söyledi.

Dündar: Kanıtlasın mesleği bırakırım

ilk-raund-da-istedigi-olmadi-515099-1.

Erdoğan-Merkel toplantısına damga vuran konulardan biri de Türkiye’nin kırmızı bülten çıakrdığı gazeteci Can Dündar’ın durumuydu.

Dündar’ın neden toplantıya katılmadığına ilişkin soruya Almanya Başbakanı, “Kendi kararı” diye yanıt verdi. Ancak Merkel’in “Dündar konusunda ihtilafların olduğu ortada. Kendisiyle ilgili sayın cumhurbaşkanı ile farklı görüşlerin olduğunu teyit edebilirim” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Sert bir yanıt veren Erdoğan ise Can Dündar’ın devletin sırlarını ifşa ettiğini belirterek onun bir ajan olduğunu savundu.

Bu açıklamaların ardından ise Almanya’da yaşayan gazeteci Can Dündar, Erdoğan’ın “Can Dündar ajandır” iddiasına yanıt verdi. Dündar, “Erdoğan dünyanın gözünün içine baka baka yalan söyledi.” dedi. Can Dündar, kendi isteği ile Erdoğan-Merkel basın toplantısına katılmadığını belirtirken “Önemli olan soruların sorulmasıydı. Kimin soracağı değil.” diye konuştu.

Can Dündar, Erdoğan’ın kendisinin katılacağı bir basın toplantısını boykot edeceği haberini Twitter’dan öğrendikten sonra “Bir skandalın parçası olmak istemedim.” diyerek “Erdoğan’ın bunu Alman gazetecilerin sorularından kaçmak için bir bahane olarak kullanacağını anladım ve buna sebep olmak istemedim.” ifadelerini kullandı.

Can Dündar, Almanya’da yaptığı basın toplantısında Erdoğan’ın kendisi ile ilgili sorulan sorulara yanıt verirken “bir tane değil dört tane yalan söylediğini” kaydetti.

Dündar, ajan olmadığını, hiçbir mahkumiyeti bulunmadığını, devlet sırrı ifşa etmediğini ve Türkiye’den kaçmadığını dile getirdi.

Dündar, “Erdoğan benim ajan olduğumu kanıtlarsa mesleği bırakırım. Ama Erdoğan bu iftiranın altında ezilecek.” dedi. Dündar kendisiyle ilgili verilen mahkeme kararının Yargıtay’dan döndüğünü ve hala davasının devam ettiğini duyurdu.