Tüm kaza ve yaralanmalarda ilk yardım hayati önem taşıyor. Ancak ilk yardım konusunda halk arasında doğru olarak bilinen birçok yanlış geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. İlk ve acil yardım uzmanı Karagöl, doğru bilinen 5 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

İlk yardımda yapılan 5 yanlış

Haber Merkezi

Yaşamın günlük rutininde gerek ev gerekse iş ortamında küçük kazalar yaşanabiliyor. Ağır sanayi üretimi ve riskli iş gruplarında yaşanan meslek kazaları, yanma ve boğulma vakaları ya da özellikle trafikte meydana gelen kazalarsa bazen hayati sorunlara yol açabilecek kadar büyük olabiliyor.

Hafif ya da daha ağır tüm kaza ve yaralanmalarda olayın hemen ardından yapılacak ilk müdahale büyük önem taşıyor.

İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, dünya genelinde her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü kutlanan ‘Dünya İlk Yardım Günü’nde, halk arasında ilk yardımda doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti ve ilk yardımda yapılan yanlışları şöyle sıraladı:

✘ YANLIŞ: Zehirlenme sonrası hasta kusturulur.
✔ DOĞRU: Kusturulma anında yakıcı madde yemek ve soluk borusuna zarar verir, hastanın durumu daha da kötüleşir. Sindirim yoluyla zehirlenmelerdeki en temel ilk yardım yöntemi olan; ağzı suyla çalkalama işlemi yapılmalı.
✘ YANLIŞ: Burun kanaması olan kişi sırt üstü yatırılır.
✔ DOĞRU: Burun kanamalarında hastanın başını arkaya doğru yatırmak yerine; hasta, başı hafifçe öne eğik olacak şekilde oturtulur. Burun kanatları sıkılarak 5-10 dakika baskı uygulanır.
✘ YANLIŞ: Bayılan kişiye tokat atılır.
✔ DOĞRU: Baygın durumdaki hastanın ilk olarak nabzı ve solunumu kontrol edilmeli. Nabız ve solunum düzenli ise hasta sırt üstü yatırılıp ayakları yükseltilir ve hareketsiz bir şekilde yatması sağlanır.
✘ YANLIŞ: Nefes borusu tıkananın sırtına vurulmalı.
✔ DOĞRU: Nefes almakta güçlük çeken ve kısmi tıkanma yaşayan birine hiçbir şekilde müdahale edilmemesi ve öksürmeye teşvik edilmesi gerekir. Eğer öksürük yoksa kazazedeyi bir elle göğsünden destekleyin ve öne eğin. İki kürek kemiği arasına 5 kez elimizin topuk kısmıyla süpürür tarzda vurulması gerekir.
✘ YANLIŞ: Donan kişi buz ya da karla ovulur.
✔ DOĞRU: Donma durumunda, hasta ılık bir ortama alınarak sakinleştirilir, kesin istirahate alınır ve hareket ettirilmez. Kuru giysiler giydirilir. Sıcak içecekler verilir. Donuk bölge ovulmaz, kendi kendine ısınması sağlanır.